Zvrat v případu smrti studentky: Soud poslal vraha do vazby. Uhraje to na nepříčetnost?

Soud poslal do vazby muže, který na bratislavských kolejích zavraždil jednadvacetiletou studentku z Ukrajiny. Vrah si nejdříve vytvořil falešné alibi, aby oklamal policii. Později ho dohnalo svědomí a přiznal se, že Marii uškrtil. Přesto jeho obhájce podal proti umístění do vazby stížnost. Podle něj je možné, že vrah byl v době činu nepříčetný.

Dvaadvacetiletý Volodymyr, který stejně jako zavražděná dívka pochází z Ukrajiny, policii nahlásil, že našel tělo Marie v jejím pokoji na koleji. Nejdříve nic nenasvědčovalo tomu, že jde o násilnou smrt. Spekulovalo se o náhlém kolapsu. Vyšetřování a pitva ale odhalily, že studentka zemřela cizím zaviněním. Volodymyr se poté přiznal, že Marii uškrtil.

Ve středu byl umístěn do vazby. Proti verdiktu se odvolal. „Podali jsme stížnost, protože máme za to, že nejsou splněny podmínky pro vazební stíhání,“ konstatoval obhájce Pavol Krajčírik pro web Plus jeden deň. Přiznal, že jednou z možností je, že obhajoba bude postavena na tvrzení, že skutek byl byl spáchám pod vlivem nepříčetnosti.

„V případě, že by soud došel k závěru, že byl pachatel v době vraždy nepříčetný, osvobodí ho z obžaloby. Pokud se prokáže, že obviněný není kvůli nepříčetnosti trestně zodpovědný a zároveň je jeho pobyt na svobodě nebezpečný, uloží mu ochranné léčení,“ vysvětlil webu Nový čas advokát Róbert Bános s tím, že přiznání může být považováno za polehčující okolnost.

Vrah volal sanitku

V den vraždy měl Volodomyr několikrát volat společným kamarádům, zda nevědí, co je s Marií. Stěžoval si, že mu nezvedá telefon. Později se vrátil na místo činu a dokonce zavolal pomoc.

Bývalý slovenský kriminalista Matej Snopko připustil možnost, že Volodomyr v den vraždy za Marií šel, aby jí vyznal city. „Změnil si status na sociální síti, že je ve vztahu. Podle mě chtěl, aby nebyli pouze přáteli, a rozhodl se ji přesvědčit. Marie ho nejspíš odmítla, že není její typ,“ řekl.

Tagy: