Soused o tragédii na Rychnovsku: Voják Michal se pomátl na misi u ukrajinských hranic

Hrůzný případ otřásl obcí na Rychnovsku

Byl to slušný chlap, muselo mu rupnout v hlavě. Přesně tak mluví sousedé o vojákovi Michalu P., který měl v pondělí nejprve zastřelit svou manželku a čtyřletého syna a poté spáchat sebevraždu. Podle informací deníku Blesk se měl 31letý muž před tragédií vrátit z mise. Působit měl u slovensko-ukrajinských hranic.

Pro místní je tragédie obrovským šokem. „Michal byl slušný chlap. Muselo mu prdnout v hlavě. Nevím, jestli mohl třeba žárlit. Oba ale vypadali spokojeně a starali se o syna,“ řekl deníku Blesk muž ze sousedství. Někteří si myslí, že tragédie mohla souviset s jeho prací. „Sloužil na Slovensku u hranic s Ukrajinou. Jeho babička si stěžovala, že to nemůže unést a že je z toho celý pomatený. Zřejmě to zašlo tak daleko, až se tohle stalo,“ sdělil další soused.

Že by měla mít rodina problémy, nevěděl ani starosta Javornice Vlastimil Zachoval. „Myslím si, že byli mezi lidmi oblíbení. On byl voják z povolání a myslivec. Co se týče jeho ženy, tak ta nepocházela z Javornice. Zvenku vše vypadalo v pořádku, o to větší překvapení to je,“ řekl starosta obce.

K tragédii v Javornici na Rychnovsku došlo v pondělí. Už následující den policisté potvrdili, že šlo o dvojnásobnou vraždu a sebevraždu a že vrah střílel. „Všechny osoby utrpěly střelná zranění. Dle prvotního šetření lze dovodit, že muž usmrtil nejprve svoji manželku a syna a poté sebe,“ řekla CNN Prima NEWS policejní mluvčí Iva Kormošová.

Na Slovensku byl tři měsíce

Podle místních lidí žil 31letý muž v Javornici celý svůj život a před nedávnem dostavěl dům. „Byl u armády, měl se teď vrátit z nějaké mise, asi tříměsíční,“ doplnil starosta. Podle informací Krimi zpráv mělo jít o příslušníka 43. výsadkového pluku v Chrudimi.

Doma měl legálně zbraně. „Policisté na místě nalezli brokovnici, další zbraně a střelivo, vše zajistili a brokovnici předali ke znaleckému zkoumání,“ popsala Kormošová. Právě tou měl usmrtit o rok starší ženu a čtyřletého syna a následně i sebe.

Profesionální vojáci jsou přitom zvyklí zažívat velký stres, navíc procházejí psychotesty. Sebevražda v takových případech bývá spojena s vystřízlivěním z agresivního amoku. „Jestliže si uvědomil, co udělal, že zabil nejen svou ženu, ale i své dítě, což mi přijde extra mimořádné, tak mu asi došlo, že mu nezbývá nic jiného než skoncovat sám se sebou,“ upozornil psycholog a soudní znalec Karel Humhal. Co přesně dovedlo muže na Rychnovsku k tomu, aby zabil svou ženu a dítě, je stále záhadou. Případem se nadále zabývá policie.

Tagy: