Smrt ve vlnách. Člun s migranty se potopil při pokusu o přeplutí Lamanšského průlivu

Při pokusu o přeplutí Lamanšského průlivu z Francie do Británie přišlo v noci na neděli o život osm migrantů. S odvoláním na policejní a záchranářské zdroje o tom informuje agentura AFP. Od začátku letošního roku při pokusu o nelegální překonání Lamanšského průlivu ze severní Francie přišlo o život už nejméně 45 lidí.

Na gumovém plavidlu bylo podle zdrojů zhruba 50 lidí. Přetížený člun se začal potápět nedlouho poté, co vyplul od francouzského pobřeží.

Na začátku září se u francouzského pobřeží potopila loď s desítkami migrantů. Zahynulo 12 osob, včetně šesti dětí a těhotné ženy. Byl to nejtragičtější případ v letošním roce. Letošek už je nejsmrtelnější od roku 2018, kdy se tento fenomén, tedy přeprava migrantů na provizorních člunech přes Lamanšský průliv, začal objevovat.

ČTĚTE TAKÉ: Povodně ON-LINE. Malou Úpu odřízly od českého vnitrozemí sesuvy půdy. Silnice je tam uzavřena

Díky příznivému počasí se v posledních dnech objevila řada pokusů o přeplutí Lamanšského průlivu. Francouzské námořní orgány v neděli uvedly, že za posledních 24 hodin bylo zachráněno 200 lidí.

Podle britských úřadů dorazilo od začátku roku do země na lodích přes Lamanšský průliv 22 tisíc migrantů. Od roku 2018, kdy Británie začala tyto příjezdy evidovat, připlulo na malých člunech z Francie téměř 136 tisíc lidí. V červenci zvolená vláda Keira Starmera slíbila, že bude bojovat proti nelegálnímu přistěhovalectví zvýšením počtu deportací migrantů a zásahy proti pašerákům lidí.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Hejtmani z nejzasaženějších krajů: Situace je horší než v roce 1997. Líčí dramatické záchrany

Tagy: