Hejtmani z nejzasaženějších krajů: Situace je horší než v roce 1997. Líčí dramatické záchrany

Olomoucký kraj patří mezi nejpostiženější kraje v souvislosti s povodněmi. (14. září 2024)

CNN Prima News - živé vysílání

Aktuální povodňová situace v Olomouckém kraji je na více místech stejná nebo horší než byly katastrofální záplavy v roce 1997. Díky lepší připravenosti a organizaci jsou ale následky povodní méně závažné než před 27 lety, uvedl v neděli olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN a Piráti) na sociální síti. Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO) po jednání krizového štábu popsal, jak probíhaly dramatické záchrany v noci na neděli i aktuální situaci.

Za velmi vážný stav Suchánek ráno označil situaci na řece Bělé a Vidnavce na Jesenicku a v Hanušovicích na Šumpersku, kterými protéká Morava a Branná. Vážný stav panuje podle něj také na Šumpersku v okolí toku Desná, v Loučné podle něj půjdou zřejmě nějaké domy k zemi, rozsah škod je ale menší.

ČTĚTE TAKÉ: Povodně změnily obce v Česku k nepoznání. Hladiny během těžké noci rostly, kde je nejhůře?

„Do nedělního rána bylo evakuováno asi 2000 osob na Jesenicku, aktuálně probíhají evakuace na Šumpersku v obcích Hanušovice, Leština, Třeština, Loučná nad Desnou a další. Evakuační střediska se postupně plní, občané spolupracují a respektují pokyny zasahujících složek integrovaného záchranného systému. Lidé v postižených oblastech jsou bez přístupu k elektrické energii a bez pitné vody,“ uvedl kraj na stránkách.

Suchánek je ve spojení s Ústředním krizovým štábem. „Obce od Bělé přes Jeseník, Českou Ves až po Mikulovice jsou jedna velká řeka. Probíhá evakuace obyvatel. Šumpersko - Desná - vážný stav, Desná ale zůstala až na výjimky v korytě. Nějaké domy asi půjdou k zemi (Loučná), rozsah škod je ale oproti roku 1997 zatím malý. Obrovsky pomohlo včasné odpouštění vody z dolní nádrže elektrárny Dlouhé Stráně,“ uvedl hejtman na sociální síti.

Za velmi vážnou situaci označil také dění v Hanušovicích, kde se rovněž evakuují obyvatelé. „Všude je hodně rychlá voda. Vedení obce i občané bojují, spolupracují a nepanikaří,“ doplnil hejtman.

Lidé ohrožují sebe i záchranáře

K aktuální situaci se po jednání krizového štábu vyjádřil také hejtman Moravskoslezského kraje Bělica. „Od sobotních 18:00 do nedělní 6:00 zasahovali členové hasičských jednotek celkem v 738 případech, evakuovali 108 lidí a 53 lidí zachraňovali. Je v tom zásadní rozdíl. Většinou, když lidé odmítnou evakuaci, nebo se po evakuaci vrátí do příbytku, tak v následné fázi už jsou zachraňováni,“ podotkl hejtman.

Zdůraznil, že některé situace byly velmi dramatické. „Například, když se lidé zachraňovali ze střech či osobních automobilů. Mnohdy ohrožovali nejen sebe, ale i jednotky, které zasahují,“ zdůraznil Bělica. Celkově v kraji úřady kvůli záplavám evakuovaly asi 6000 lidí, polovinu během noci. Pro některé z nich se hasiči vraceli vrtulníkem.

V kraji aktuálně zasahuje 235 hasičských jednotek z celkového počtu 390. „Byl jsem informován, že máme dostatek kapacit a sil k tomu, abychom situaci řešili,“ pokračoval. Dramatická situace nastala ve Frýdku-Místku, kde dochází k zaplavování. „V noci došlo k extrémnímu přísunu vody pod Morávkou a Šancí, ani jedna nic nevypouští, takže se jedná o srážkové vody, které způsobily dramatickou situaci a vývoj v noci,“ uvedl Bělica.

Dodal, že nasazeno je pět evakuačních tater, které jsou schopny evakuovat lidi z míst, kam se už jiné prostředky nedostanou. „Kromě Bruntálu došlo ve všech oblastech ke zhoršení situace. Došlo také k ústupu hasičských jednotek z Antošovické hráze, kde došlo k ohrožení života a zdraví zasahujících. Vývoj byl tak dramatický, že začalo hrozit překonání hráze, k čemuž nakonec došlo,“ dodal hejtman Moravskoslezského kraje.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na Jesenicku sjelo auto do řeky, měli v něm být tři lidé. Po vozidle i posádce pátrá policie

Tagy: