Netušili jsme, že největší český rasista je Japonec, říkají krajané z Okamurovy rodné hroudy

Zakrvácený africký migrant z předvolebního plakátu SPD zvedl nejednoho Čecha ze židle. A nejen je – i v japonské prefektuře Niigata, odkud pochází rodina šéfa hnutí Tomia Okamury, se podivují, proč jejich krajan zvolil v dalekém Česku tak agresivní rétoriku. Reportérovi CNN Prima NEWS uvedli, že ačkoliv chápou možné obavy z nekontrolované migrace, forma kampaně jim přijde ostudná. „Netušili jsme, že největší český rasista je Japonec,“ okomentovali někteří volební plakát SPD. Jiné zase zamrzel i naštval agresivnější tón kampaně – třeba Tsolofela, rodáka z afrického Lesotha, který se po studiu na japonské univerzitě rozhodl usadit v Okamurově rodné hroudě.

Na plakátu SPD je vyobrazen muž tmavé pleti v zakrvácené košili a s nožem v ruce. Grafiku, která se objevila i na Václavském náměstí, doprovázel text: „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší chirurgové z dovozu.“ Okamura po kritických reakcích už dříve uvedl, že jen reaguje na kroky vlády, kvůli nimž budou do Česka proudit migranti. Doplnil, že v kampani hodlá hnutí pokračovat, podáváním trestních oznámení a stížností podle něj chtějí podporovatelé vládní koalice jeho hnutí před volbami očernit. Dále se hájí, že hnutí postupuje „velmi útlocitně“ v porovnání s útoky migrantů, které se odehrávají v Evropě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Babiš o ANO na sociálních sítích: Alenka mě dohání, Karel také. Ostatní mají ještě rezervy

S takovým tvrzením ale nesouhlasí redakcí oslovení Japonci, kteří žijí v prefektuře Niigata. Právě z tohoto klidného regionu severně od Tokia pochází rodina Okamurů, která se v „zemi sněhu“ věnuje různorodým obchodním aktivitám.

„Máme tu spoustu kamarádů z Afriky, jsou to hlavně současní nebo bývalí studenti z nedaleké mezinárodní univerzity. Hodně se od nás sice liší, ale jsou to velice milí a přátelští lidé. Chodíme s nimi občas na piknik, často je zveme také na místní festivaly a chodí přednášet o svých zemích i do škol malým dětem. Ten plakát nám přijde ostudný,“ napsala reportérovi CNN Prima NEWS zdravotní sestřička Asami Tanakaová, která žije ve městě Nagaoka.

Ačkoliv slyšela, že v České republice působí politik japonského původu (a ještě „od nich z údolí“), překvapilo ji, jakou formou se prezentuje v politice. Sama uznává, že Japonci jsou ve srovnání se Západem poměrně konzervativní – alespoň co se týče migrační politiky – zakrvácený Afričan na plakátu ale označila za přešlap. Podobně podle ní reagovali její japonští přátelé, kterým plakát s překvapením poslala.

„I v Japonsku se občas objeví nějaký politik, který se netají velice rasistickými názory. Většinou to jsou staří lidé, kteří nebyli v zahraničí a mají tunelové vidění. Ale takový plakát jsem tu snad ještě nikdy neviděla, je příliš explicitní,“ zhodnotila bývalá studentka zdravotnické školy ve městě Minamiuonuma, kde se též nachází mezinárodní univerzita se studenty z celého světa – včetně Afriky.

Jeden z afrických absolventů – Tsolofelo Mogale z Lesotha – se dokonce rozhodl usadit v Japonsku. Dnes provozuje restauraci společně se svou japonskou partnerkou. Plakát Tomia Okamury a rétorika jeho hnutí ho podle svých slov překvapila, zamrzela i naštvala.

„Podobné věci si o mně říkali i zde v Japonsku. Nikdy mi to nepřišlo fér, každý by měl dostat šanci na lepší život, pokud opravdu něco umí. Proč takové věci říká? Vždyť je Japonec, určitě sám prošel šikanou nebo jinými těžkostmi, když se snažil uchytit v České republice, nebo ne? Tohle mě opravdu mrzí a štve, když má navíc rodinu v Muikamači. Tam mám spoustu japonských kamarádů a věřím, že ti by se za mě zaručili nehledě na barvu pleti nebo původ,“ uvedl stručně reportérovi CNN Prima NEWS.

Případ řeší i policie

SPD použila na Václavském náměstí mimo jiné obraz generovaný AI s romskými chlapci, kteří kouří cigarety. Organizace Romea, středočeský krajský koordinátor pro menšiny Cyril Koky a další podali trestní oznámení na hnutí SPD, jeho předsedu Tomia Okamuru, strany Trikolora a PRO a jejich marketéry kvůli předvolebnímu plakátu s romskými chlapci.

Podle mluvčí Prahy 1 Karolíny Šnejdarové žadatel o zábor splnil všechny podmínky a radnice mu musela vyhovět. Také podle ní žádala agentura pouze o zábor pro techniku k natáčení. „Čistě procesně se mělo jednat o zábor veřejného prostranství lokační agentuře pro parkování techniky a přechodných zařízení v souvislosti s natáčením předvolebního klipu do senátních a krajských voleb 2024,“ uvedl též mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Přehled o kandidátech i názory místních. Sledujte předvolební speciály na CNN Prima NEWS.

Tagy: