Do Česka nepřicházejí jen vědci. Někteří se ani nedomluví ukrajinsky, tvrdí Fiala z SPD

Radim Fiala

PARTIE Terezie Tománkové 20.3.2022

Příliv uprchlíků z Ukrajiny může narušit sociální smír. Je o tom přesvědčen předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Varuje před otevřením českého pracovního trhu. „Mám obavy, aby na trhu práce nevznikl přetlak, nedošlo k sociálnímu rozkolu, nepodrážely se mzdy,“ řekl Fila a v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

„Každý záchranný člun má kapacitu, a když se to přesáhne, člun se potopí. To, že musíme pomáhat všem, je nejhorší zpráva dne. Je potřeba se dohodnout s ostatními zeměmi a relokovat uprchlíky,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS šéf poslanců SPD Radim Fiala.

Fiala tak reagoval na slova ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který se otevření českého pracovního trhu nebrání. „Chci otevřít trh práce, aby na něj (Ukrajinci) vstoupili jako rovnocenní. Aby se nostrifikovali lidé s vysokoškolským titulem. Utíkají vědkyně, velmi vzdělaní lidé,“ řekl Rakušan v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

S tím ovšem Radim Fiala nesouhlasil a před překotným otevíráním tuzemského trhu práce varoval. „Neříkejme si, že přicházejí jen lékaři a vědci, ale také lidé s nižším vzděláním. Někdy jsou to lidé, kteří se nedomluví ani ukrajinsky,“ oponoval. Podle něho totiž méně kvalifikovaní lidé mohou být zaměstnáni v dělnických profesích. „To je potřeba vidět. Konkurence na trhu práce vznikne, může to narušit sociální smír,“ dodal.

Varuje i Středula

Před bezhlavým otevíráním českého pracovního trhu uprchlíkům z Ukrajiny už dříve varoval také šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podle něho je důležité, aby čeští občané a uprchlíci z Ukrajiny měli na trhu práce stejné podmínky. Příliv lidí ze země, kde již několik týdnů probíhá ruská invaze, prý nejspíše zvedne v Česku nezaměstnanost.

„Byl bych rád, aby nezaměstnanost v Česku zůstala stále nejnižší v Evropě, ale čísla se budou posouvat. Důležité je, aby na trhu práce panovala rovnost. Aby se na lidi pohlíželo stejně jako na českého občana a nedocházelo k diskriminaci jednoho či druhého. Na to jsou lidé citliví a může vzniknout nepříjemnost,“ uvedl Středula před časem ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: