Smrtící síť. Ukrajinci odhalili taktiku, která má na svědomí většinu ruských ztrát

Rusové už během více než rok trvající invaze na Ukrajinu přišli o velké množství vojáků i vojenské techniky. Ukrajinský generální štáb nyní poodkryl taktiku, která má mít na svědomí až 80 procent ruských ztrát. Jedná se o tzv. síť smrti a figurují v ní především vysoce přesné raketové a dělostřelecké systémy ze Západu.

„Naučili jsme se úspěšně provádět útoky pěchoty v kombinaci s raketovou a dělostřeleckou palbou. Podle statistik je až 80 procent ruských ztrát – vojáků i bojové techniky – výsledkem naší práce.“ uvedl na telegramovém účtu ukrajinského Vojenského mediálního centra plukovník Serhij Baranov, který má na starosti úderné bojové systémy v rámci ukrajinského generálního štábu. Podle něj dokonce západní partneři označují úspěšnou taktiku slovem „killnet“, tedy smrtící síť.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci už asi nemají u Bachmutu žádný trumf, řekl Šedivý. Prozradil, jaké dilema země řeší

Baranov dále vysvětlil, jak spolu různé složky ukrajinské armády efektivně spolupracují, aby vytvořily „ohnivou pěst“, proti které nemá nepřítel příliš možností obrany. „Nečekáme, až nepřátelské dělostřelectvo zahájí palbu. Najdeme je a zničíme ještě dříve, než jsou připraveni zasáhnout,“ uvedl plukovník s tím, že na takových akcích pracuje kromě precizního dělostřelectva a raketometů také letectvo i pěchota.

Možnost ohrožení vlastních vojáků Baranov odmítá. „Postupujeme opatrně, aby nedošlo ke ztrátám v řadách našich jednotek, civilního obyvatelstva nebo poškození objektů infrastruktury,“ vysvětlil.

Mezi velice přesné západní zbraně, které se na Ukrajinu dostaly, patří bezesporu i americká houfnice M777. „Tahle houfnice je lehčí, skladnější, dostřelí dál a je přesnější než cokoliv, co mají Rusové,“ uvedl vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, který měl exkluzivní příležitost natáčet ukrajinské dělostřelce při práci s touto zbraní.

Jen za středu vzrostly ruské ztráty na Ukrajině dalších 1 040 vojáků. Celkem už Ukrajinci eliminovali na 162 tisíc Rusů. S odkazem na generální štáb o tom informuje agentura Unian. Číslo zahrnuje vojáky vyřezané z boje – tedy mrtvé i zraněné. Moskva údaje o vlastních ztrátách, stejně jako Kyjev, nezveřejňuje.

Tagy: