Prahu trápí miliony potkanů, je jich více než lidí. V Česku začala pravidelná deratizace

V Česku začala pravidelná deratizace.

V Praze i dalších městech po celém Česku začala každoroční válka s potkany

V Praze i v dalších městech po celém Česku začala každoroční válka s potkany. Jenom v metropoli žije několik milionů hlodavců. Celoplošná deratizace, která trvá od jara do října, stojí město bezmála čtyři miliony korun.

Potkani se množí neuvěřitelně rychle. Jeden pár může mít během roku až sedmdesát mláďat, takže i z malého počtu se může stát velká kolonie. V Praze jich je dokonce víc než lidí. Na jednoho Pražana připadá téměř pět potkanů. Pravidelná deratizace je vyhubit nedokáže, ale drží jejich počty na přijatelné úrovni.

ČTĚTE TAKÉ: Podivná modrá stvoření zaplavila pláže v Kalifornii. Vědci vysvětlili příčinu jejich zjevení

„Jsou v místech, kde se vyskytuje nepořádek, bezdomovci nebo kde probíhá velký stavební ruch,“ sdělil CNN Prima NEWS mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

Některá sídliště se po setmění promění v potkaní ráj. Kolem popelnic jich potkáte víc než lidí, a to díky snadno dostupnému jídlu, kterým se stále víc a víc plýtvá. Praha použije ročně třináct a půl tisíce kilogramů požerových nástrah.

„Skládají se ze zbytků čokolády a dalších dobrot. Hlavní je, aby tam byl zpevněný tuk, aby jim to vonělo a nalákalo je to,“ uvedla deratizátorka z Prahy Alena Šmejkalová.

Plošná deratizace začala před několika dny i ve Zlíně. „Nástrahy umísťujeme do kanalizační sítě, případně ošetřujeme potkaní nory v zelených plochách. Po týdnu přijdeme na kontrolu a v případě, že je nástraha požraná, tak ji opět doplníme,“ řekl tamní deratizátor Roman Dobeš.

Jedovatá nástraha způsobí hlodavcům vnitřní krvácení a ten pak do pěti dnů umírá. Návnady jsou smrtelně nebezpečné, ale i třeba pro domácí mazlíčky. Proto se alespoň v hlavním městě umisťují výhradně do kanalizační sítě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bobři se po 150 letech vrátili na jih Čech. Hlodavci řádí u Vltavy, působí milionové škody

Tagy: