Smutná zpráva nejen pro fanoušky Jamese Bonda. Ve věku 90 let zemřel Sean Connery

Sean Connery

Ve věku 90 let zemřel skotský herec Sean Connery, kterého si většina lidí spojí s filmovou postavou Jamese Bonda nebo Indiana Jonese. Za svoji veleúspěšnou hereckou kariéru získal řadu ocenění včetně Oscara za film Neúplatní z roku 1987 a dvou Zlatých glóbů.

Skotská filmová hvězda sir Sean Connery účinkovala v hlavní roli hned v sedmi bondovkách. Ale Connery nebyl jen agentem 007. Fanoušci ho znají i například ze slavné série o Indianu Jonesovi, historického snímku Jméno růže nebo akčního filmu Skála. „Pro vynikajícího herce, jakým Sean Connery byl, není nic složitého vystoupit ze stínu jedné role,“ uvedl pro CNN Prima NEWS prezident Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Jiří Bartoška.

Během kariéry se zlepšoval

„Pro filmový průmysl je to ztráta. Ztělesňoval toho vysokého elegantního muže, který si vždy ví rady. Dokázal hrát pozitivní i temné postavy, i když nikdy nehrál vyloženě záporáka,“ řekl pro CNN Prima NEWS filmový kritik Kamil Fila. Connery měl herecké začátky složitější, než by se mohlo zdát. „Nebyl brán jako dobrý herec, spíše jen jako hezký. Jeho kariéra byla ale strašně pestrá, vlastně se stále zlepšoval a zlepšoval, až získal Oscara,“ dodal Fila.

Skotský herec neměl podle kritika vždy k postavě Jamese Bonda dobrý vztah. „Vlastně většina jeho života od sedmdesátých let stála na tom, že se snažil vymezit vůči tomu, že byl James Bond. Zpočátku neměl postavu vlastně vůbec rád,“ přiblížil Fila s tím, že Connery je dodnes nejslavnějším skotským hercem všech dob, i když poslední film natočil před sedmnácti lety. „Je to konec charismatického a charakterního člověka,“ řekl Fila.

Nejpřitažlivější muž planety, který odešel ze školy

Connery oslavil devadesáté narozeniny v srpnu. Oscara získal v roce 1988 za vedlejší za roli ve filmu Neúplatní, dvakrát dostal cenu udělovanou zahraničními novináři v Hollywoodu Zlatý glóbus a také cenu Britské filmové a televizní akademie BAFTA. Jednou si také zkusil práci režiséra, konkrétně při výrobě dokumentu Buřinky a čepice o skotské loďařské firmě, jíž hrozil krach. Snímek měl premiéru v roce 1967 a Connery doufal, že film může přispět k záchraně loďařského průmyslu a zachování tisíců pracovních míst.

Dlouho se také rozhodoval, jestli nebude fotbalistou. Nakonec se ale vydal na filmovou cestu a natočil celkem sedm bondovek. V konkurzu na první z nich v roce 1962 porazil jako do té doby málo známý herec své slavnější profesionální kolegy Cary Granta, Rexe Harrisona nebo Rogera Moora. V 59 letech ho časopis People označil za sexuálně nejpřitažlivějšího muže planety a o deset let později za nejvíce sexy muže 20. století. „Všechny postavy, které Connery hrál, byly určené přesně jeho charizmatu,“ říká Bartoška.

K profesním úspěchům se ale „největší Skot“ musel tvrdě probojovat. Jako třináctiletý odešel ze školy, začal s donáškou mléka, leštěním rakví a zednickou prací. Poté vstoupil na tři roky do královského námořnictva. Vzdělání se později snažil dohnat neustálým čtením různých knih.

Šlechtic se dvěma manželkami

V Conneryho hereckých stopách pokračuje i jeho sedmapadesátiletý syn Jason. Toho měl se svou první manželkou Diane Cilentovou. Svazek jim vydržel jedenáct let. Skotský herec poté potkal francouzskou malířku Micheline Roquebrunovou, se kterou žil od roku 1975 až do své sobotní smrti.

Nejznámější představitel Jamese Bonda byl také v roce 2000 povýšen do šlechtického stavu a mohl tak užívat titul sir. Vedle toho obdržel také Řád francouzské čestné legie a Řád britského impéria.

Tagy: