Nejnovější Bond se nemusí dostat ani na plátna kin. O jeho uvedení stojí Apple a Netflix

Nejnovější film o agentu 007 Jamesi Bondovi s názvem Není čas zemřít měl mít premiéru už v listopadu 2019. Do kin se kvůli pandemii koronaviru nedostane ani letos. A je dokonce možné, že se v kinech promítat nebude vůbec. O jeho uvedení podle médií bojují americké streamovací služby Apple TV+ a Netflix.

Bývalo pravidlem, že čím větší film, tím větší plátno potřebuje. Jenže doba se změnila. A tzv. kinoprůmysl výrazně zasáhla krize kolem koronaviru. A tak po nové bondovce, poslední s 52letým britským hercem Danielem Craigem, není v kinech ani stopy.

Film Není čas zemřít, 25. pokračování Jamese Bonda, je již od samého začátku noční můrou produkce. A mohla by se přerodit ještě v něco horšího. Zvlášť, pokud by se tento Bond ani do kin nedostal. Vždyť kromě výměny režiséra má premiéra filmu za sebou již čtyři přesuny termínu. Kvůli uzavření kin téměř na celém světě se jako nejbližší plánovaný termín uvádí 31. března 2021 v sousedním Německu a o dva dny později v ostatních kinech.

Koronavirus ničí filmovou branži

Tedy, pokud se tak vůbec stane a film do kin dorazí. To samozřejmě ovlivní další průběh pandemie nemoci COVID-19. Navíc americký zpravodajský magazín Bloomberg nyní přišel s informací, že o uvedení bojují dva významní hráči na poli streamovacích služeb – Apple TV+ a v Česku známější a rozšířenější Netflix.

Nikdo si zatím nedovolí zveřejnit žádné stanovisko. Neučinili tak ani zástupci Netflixu či Apple TV+, ani šéfové bondovek. Práva na ně vlastní filmové studio Metro Goldwyn Mayer (MGM). Prestižní americký časopis pro filmovou branži Variety citoval zástupce MGM: „K fámám se nevyjadřujeme. Film není na prodej.“

Studio MGM hodlá bojovat do posledního dechu, aby jeden ze svých největších a nejdůležitějších filmů posledních let dostalo do kin. Prý proto, že takový trhák jako nový Bond patří právě tam a ne na televizní obrazovky. Poslední dva filmy s agentem 007 z roku 2012 Skyfall a 2015 Spectre vynesly z pokladen kin 1,11 miliardy a 880 milionů dolarů, v přepočtu vždy kolem 22 miliard korun. V roce 2012 stál dolar 20 korun, o tři roky později 25 korun, proto ten rozdíl. Takový zisk z „obývacích pokojů“, tedy z uvedení přes jakoukoliv streamovací platformu, je však nemyslitelný.

Jde o miliardy dolarů

Stejně jako v Česku se i v Evropě otevřely dveře kin po první vlně koronaviru, ale návštěvnost dosahovala jen zlomku obvyklé hodnoty. V USA a ve Velké Británii, dvou největších filmových trzích na světě, je situace ještě dramatičtější.

Také z důvodu dalšího odsunu premiéry nového Bonda uzavřela síť kin Cineworld všechny své pobočky. Největšímu řetězci kin na světě AMC hrozí kvůli pandemii koronaviru krach. Nikdo nevydělává, protože kromě Bonda se přesunuly termíny také dalších premiér, například filmů Duna nebo Batman.

Jde o začarovaný kruh a příkladem budiž americko-britský sci-fi film Tenet, z něhož se stal „ztrátový podnik“, přestože od svého letního uvedení do kin „utržil“ 334 milionů dolarů (7,7 miliardy korun). To by bylo pro Není čas zemřít málo, protože jen dosavadní náklady a produkce vyšly na 250 milionů dolarů (5,75 miliardy korun). Jde o nejdražší bondovku v historii. Vždyť jen poslední přesun termínu premiéry znamená pro studio se lvem ve znaku v boji o přežití dalších 50 milionů dolarů (1,13 miliardy korun) ztráty. Pro MGM je 25. Bond problémovým dítětem a stéblem záchrany v jednom.

Předchozích 24 dílů vygenerovalo téměř sedm miliard dolarů (161 miliard korun). Bloomberg spočítal, že po očištění od inflace by to bylo dokonce 16 miliard dolarů (368 miliard korun).

Náhradní alternativa: Koupě celého studia

Producenti nové bondovky počítali s tím, že překonají rekord Skyfall z roku 2012 a částku 1,11 miliardy dolarů. I při velkém zájmu by byla taková suma při streamování utopií.

Konkurenční studio Disney si již letos „vyzkoušelo“, jaké to je přeložit nákladný projekt z kin na televizní obrazovky. Film Mulan stál 200 milionů dolarů a společnost ho představila ve vlastní streamovací platformě Disney+. O ekonomických výsledcích však zatím nejsou odpovídající informace.

Pokud by kina zůstávala dále zavřená, zřejmě by nezbývalo ani MGM nic jiného, než se vydat podobnou cestou. Experti tvrdí, že by nabídku měli zástupci studia aspoň zvážit. Cena filmu by se mohla pohybovat kolem 600 milionů dolarů (13,8 miliardy korun). Ovšem i tato částka se však zdá pro giganty Apple či Netflix astronomická. Přestože, anebo právě proto, že jde o jediný film.

Prý se však nabízí i jiná alternativa: Místo jen jediného filmu koupit hned celé studio. Už na začátku letošního roku takové zvěsti kolovaly – že Apple a Netflix mají zájem o převzetí Metro Goldwyn Mayer. Poslední slovo však v bitvě o agenta s „povolením zabíjet“ mají majitelé firmy Eon Barbara Broccoliová a její nevlastní bratr Michael G. Wilson, kteří se na bondovkách podílejí. Ona od roku 1983, společně od roku 1995.

„Jsou to naši fanoušci, kteří nakonec určují, jak chtějí svou zábavu konzumovat. Nemyslím si, že můžeme něco vyloučit. Protože tato rozhodnutí činí publikum. A my ne,“ nechala se slyšet Broccoliová.

Ale jak pronesl „první Bond“ Sean Connery: „Nikdy neříkej nikdy.“

Tagy: