Smutné výročí pátrání. Míšu Muzikářovovu policie hledá již pět let, stopy šetří dodnes

Zmizelá Míša Muzikářová

Pět let od začátku pátrání po Míše Muzikářové

Úterý 11. ledna. Uběhlo přesně pět let od doby, kdy policie vyhlásila pátraní po tehdy 13leté Michaele Muzikářové. Dívku z Ústí nad Labem se ale dodnes nepodařilo najít a ze záhadného případu se tak stal jeden z nejznámějších „policejních pomníčků“. Policie se k případu nechtěla dlouho vyjadřovat, v den výročí však udělala výjimku. Přiznala, že i po letech prověřuje řadu nových stop.

Michaela Patricie Muzikářová – jméno, které se přesně před pěti lety začalo skloňovat snad ve všech médiích v Česku, a dokonce i v sousedním Německu. Právě 11. ledna v podvečer nahlásila Míšina matka na policii pohřešování své dcery. Naposledy byla viděna, když šla do školy. Tam ale již nedorazila.

I když na případu pracovaly desítky policistů, Míšu dosud nenašli. Už dříve přiznali, že se pravděpodobně stala obětí trestného činu. Hlavním podezřelým byl tehdejší přítel její matky Otakar S. Kriminalisté proti němu měli řadu nepřímých důkazů, muž však spáchal sebevraždu a pravdu o Míše si pravděpodobně vzal s sebou do hrobu. Policie případ už před lety odložila. Po dívce ale stále pátrá.

Kriminalisté od lidí i po pěti letech dostávají stále nové poznatky. „Jde o dva až tři podněty za rok, kdy každý z nich intenzivně prověřujeme. Bohužel, ani jeden zatím nevedl k vypátrání dívky, které by za měsíc bylo již osmnáct let,“ přiblížil vedoucí oddělení odboru obecné kriminality v Ústí nad Labem Tomáš Kohout.

Pomohou vězni?

Míša je dokonce i ve speciálním kalendáři, který policisté rozeslali do všech českých věznic. Doufají, že právě někdo z odsouzených, by si na některý z 24 uvedených nevyřešených případů mohl vzpomenout nebo zaslechnout důležitý detail, který by vyšetřovatele dovedl na novou stopu. „Bohužel žádné nové poznatky, které by vedly k tomu, abychom ji vypátrali, nemáme. Jedná se o jeden z pomníčků mezi pohřešovanými osobami a o to smutnější je, že se jedná o dítě,“ dodal Kohout.

V ulici, kde Míša bydlela, na ni sousedé stále vzpomínají. „Pamatuji si ji, byla to vysoká a šikovná holčina,“ uvedla jedna ze sousedek s tím, že když se o pohřešování dívky dozvěděla, by jí to velice líto. „Pamatuji si jí. Kolem jejího zmizení bylo takových verzí, ale nikdo neví, jak to bylo doopravdy. To možná ví jen ta malá,“ dodal další soused.

V domě stále bydlí i Míši matka, redakci CNN Prima NEWS se ji tam zastihnout nepodařilo. A o telefonický rozhovor zřejmě nestála, po dovolání zavěsila. Žena mezi sousedy nadále vzbuzuje emoce. Někteří jí věří, jiní si myslí, že o zmizené své dcery ví více, než přiznala policii. „Stýkala se s divnými lidmi, to je pravda, všichni jsme to tady viděli. Nikdy bych se nedala do kupy s takovými lidmi, pokud bych měla malé děti,“ pronesla sousedka.

Obdobně reagovala i další oslovená. „Té ženské se už nikdy nepodívám do očí, nevěřím jí. Nevím, co se tam stalo, ale myslím, že oba dva to moc dobře věděli. Její babička to podle mě nesla mnohem hůře,“ pravila. Opačného názoru je jiný oslovený muž ze sousedství. „Kdo ji zná, tak ví. Nevěřím tomu, že by v tom měla prsty. Starala se o ni, všechno,“ dodal.

Jedno je ale jisté. Eva Muzikářová krátce po zmizení Míši svého partnera kryla. Na policii měla donést Míšin telefon až tři dny po jejím zmizení s tím, že ho našla doma. Dostat ho prý ale měla právě od svého partnera, který ji údajně navedl, ať policii zalže. O tom, jestli věděla nebo alespoň tušila, co se její dceři stalo, se může jen spekulovat.

Tagy: