Smutný návrat domů. Tělo české vojačky, která zemřela v Egyptě, přepravili do ČR

České vojenské letadlo přepravilo v pátek do Prahy tělo rotmistryně Michaely Tiché, která zahynula při čtvrtečním pádu vrtulníku mnohonárodnostních sil na egyptském Sinajském poloostrově. Nad letiště speciál doprovodily gripeny.

Na kbelském letišti přistál letoun ve čtvrt na tři odpoledne. O deset minut později rakev, zakrytou českou státní vlajkou, z letounu doprovodila čestná vojenská jednotka, která ji poté přinesla před pozůstalé a zástupce armády a státu. Na kbelské letiště přijeli premiér Andrej Babiš (ANO), ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) nebo americký velvyslanec Stephen King.

Následovala modlitba kaplana Drahomíra Frühbauera, který působí na kbelské základně, a proslov velitele letky, u níž Tichá před odletem na misi sloužila. Kapitán Vít Malina vyzdvihl její nasazení, se kterým pro armádu a kbelskou základnu pracovala. Označil ji za srdcaře a vojenského profesionála. Podobně se později vyjádřil i velitel základny Martin Nezbeda, který ji ocenil za výbornou a svědomitou práci. Její vojenskou kariéru označil za krátkou, ale bohatou.

Povýšení in memoriam

Necelou půl hodinu po přistání byla rakev s ostatky naložena do pohřebního vozu a za doprovodu motocyklové čety Hradní stráže odvezena z kbelského letiště. O podobě pohřbu nyní rozhodne rodina.

Ministr obrany rozhodl o povýšení Tiché in memoriam do hodnosti štábní praporčice.

Tichá je první českou vojačkou, která zahynula při zahraniční misi. Vrtulník UH-60 Black Hawk, který byl na pozorovacím letu, se zřítil nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch. Stroj patřil k misi MFO (Multinational Force and Observers –⁠ Mnohonárodní síly a pozorovatelé), která na Sinaji dohlíží na dodržování mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem.

Při havárii zemřelo osm lidí. Kromě české vojačky také jeden Francouz a šest Američanů. Jeden člen mise, rovněž Američan, neštěstí přežil a byl přepraven do nemocnice. Mise MFO zahájila vyšetřování tragédie, vše podle ní zatím nasvědčuje tomu, že šlo o nehodu.

Tichá se narodila v roce 1993 a byla příslušnicí 8. úkolového uskupení české armády na Sinaji. Rodině i blízkým zesnulé rotmistryně vyjádřili upřímnou soustrast i prezident Miloš Zeman, premiér Babiš, náčelník českého generálního štábu Aleš Opata i ministr obrany Metnar. Nejhlubší smutek a kondolence rodinám mrtvých vyjádřilo také izraelské ministerstvo zahraničí.

Tagy: