Smutný závěr života Rudolfa Jelínka. Rodinu sužovaly spory, padla nařčení z týrání i únosu

Rudolf Jelínek zemřel ve věku 89 let.

Zemřel Rudolf Jelínek

Ve věku 89 let zemřel herec Rudolf Jelínek. V sobotu to oznámila jeho dcera Barbora Hartová s rodinou. Poslední měsíce ale v rodině panovaly spory. Hercova manželka Martina Růžičková totiž nesouhlasila s tím, aby se o něj staraly jeho děti, které si ho k sobě podle jejího tvrzení převezly protiprávně. Jelínkovi potomci to ale považovali za lživé nařčení a tvrdili, že Růžičková zanedbávala o manžela péči.

„Se zármutkem v srdcích musíme oznámit, že dnes v ranních hodinách v klidném spánku odešel herec Rudolf Jelínek. Milovaný manžel, otec, dědeček a pradědeček,“ sdělila v sobotu ČTK Jelínkova rodina.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kytarista Vartecký se pochlubil fotkou nové přítelkyně. Anna K mu poslala emotivní vzkaz

V hercově rodině ale během letošního roku panovaly vleklé spory. V polovině června jeho manželka Martina Růžičková v rozhovoru pro Blesk uvedla, že nesouhlasí s tím, aby se o herce staraly jeho děti. Byla totiž přesvědčena, že si k sobě tatínka převezly protiprávně, a proto se obrátila na policii kvůli únosu. „Bylo to od nich předem připravené. Něco takového jsem absolutně nečekala. Na tátu si celé roky ani nevzpomněly. Syn za ním přijel akorát na Vánoce, dal mu dárek, snědl chlebíčky a odjel. Tvrdí, že jsem se o Rudlu nestarala, že jsem mu vařila hnusná jídla a hnusný čaj, že ležel ve výkalech... Každý, kdo mě zná, ví, jaká je pravda. Teď se ho snaží zbavit svéprávnosti, to nikdy nedovolím,“ popsala Růžičková pro web Prima Ženy.

Podle Jelínkových dětí šlo ale o lživé nařčení. V prohlášení navíc sdělily, že se Růžičková o svého manžela starala špatně, a proto musely zasáhnout. „Reagujeme na lživá tvrzení paní Růžičkové ohledně údajného únosu jejího manžela. Já i můj bratr a s námi celé rodiny nemůžeme tolerovat zanedbávání péče o našeho tátu. Když už byla situace neúnosná, podali jsme příslušné návrhy k soudu a čekáme na zahájení soudního řízení. Do té doby nenecháme našeho tatínka v závěru jeho života napospas osudu,“ uvedly Jelínkovy děti v prohlášení pro CNN Prima NEWS.

Nařčení, že děti svého tatínka unesly, bylo orgány činnými v trestním řízení nakonec odloženo jako nepodložené. „Naopak se prověřuje možnost, zda nedocházelo ze strany paní Růžičkové k týrání,“ uvedla Jelínkova rodina v dalším prohlášení.

Růžičková byla ale stále přesvědčená, že jeho stav zanedbaly právě jeho děti. „Dostal zápal plic. Po třech a půl měsících, co ho mají u sebe, ho nechávají pouze na vozíku, vůbec s ním nechodí. Nechtějí s ním mít žádnou práci a takhle to dopadlo. Já s ním pravidelně chodila a věnovala se mu. Je to smutné,“ uvedla Růžičková. „Každý, kdo mě zná, ví, jak jsem se o manžela starala. Volala mi i paní Jiřina Bohdalová, která Rudlu chodívala navštěvovat a vyjádřila mi podporu. Řekla, že půjde klidně svědčit i k soudu,“ dodala Růžičková.

Kubiš z Atentátu i major Hradec ze Zemana

Rudolf Jelínek se narodil v roce 1935 v Kutné Hoře, kde vystudoval gymnázium a zažil první role v místním ochotnickém spolku. V roce 1957 absolvoval DAMU. Nejdříve působil v Beskydském divadle v Novém Jičíně a Divadle F. X. Šaldy v Liberci, v Praze hrál nejprve v Divadle S. K. Neumanna (dnešní Divadlo pod Palmovkou) a v Divadle za branou Otomara Krejči. V letech 1973 až 2004 byl členem činohry Divadla na Vinohradech, poté se vrátil na Palmovku.

Jeho tvář znají diváci z desítek filmů, televizních inscenací a seriálů. Mezi jeho známé filmové role patří jezdec Tomáš Bouček ve filmu Smrt v sedle, Jan Kubiš ve snímku Atentát nebo major Jiří Hradec v seriálu Třicet případů majora Zemana.

Hercovou první ženou byla Jarmila Hlavatá, s níž měl syna a dceru. Po její smrti se Jelínek znovu oženil, jeho druhou manželkou byla již zmíněná dostihová trenérka Martina Růžičková, která jako žokejka několikrát jela Velkou pardubickou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Suzi Quatro hrála v Česku už za komunistů. Teď se tu cítím mnohem svobodněji, říká

Tagy: