Budou si Češi připlácet za testy na koronavirus? Jednáme o tom, připouští Arenberger

„Jednáme o možnosti, zda by se Češi od léta nepodíleli na ceně testů na koronavirus. Všechno je ale zatím v jednání. Roli by hrála frekvence testování.“ Na pátečním brífinku to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Od léta by se Češi mohli nějaký způsobem spolupodílet na ceně testů. „Zatím bych to nechal otevřené, jednáme o tom. Nějaká forma testu zdarma bude pro každého z nás. Otázka ale je, jestli to bude každý týden, nebo jednou za 14 dní. Spíš to bude o frekvenci. K využívání asi nebudou antigenní testy zdarma každé tři dny, jak je to teď. Ani při nízké náloži ve společnosti by to nemělo logiku,“ sdělil Arenberger.

Hlavní Hygienička Pavla Svrčinová se tiskové konference nezúčastnila. Je na výjezdu ve Zlínském kraji „Od pondělka jsme otevřeli všechny kraje, ale Zlínský kraj jsme se rozhodli zkontrolovat,“ vysvětlil Arenberger.

„Musím zaklepat, čísla se nám daří stlačovat stále dolů,“ řekl ministr s tím, že je stále ještě potřeba opatrnost.

Sedmidenní incidence klesá. „V celé České republice je k dnešku 117,6 případu na 100 tisíc obyvatel, což nás vede k optimismu, že v pondělí či úterý se budeme ke 100 blížit, takže naše rozvolňovací rozhodnutí na pondělí, myslím, je naprosto oprávněné,“ míní Arenberger.

Od tohoto týdne se může k registraci přihlásit věková skupina 50+. zatím se registrovalo 155 tisíc lidí. „Předpokládáme, že další týden bychom otevřeli další pětiletku, tedy 45+. zase to zřejmě bude v noci z úterý na středu,“ sdělil ministr.

Jak to bude od pondělka?

V pondělí čeká Česko největší rozvolnění od prosince. Po celé zemi se otevřou všechny obchody, dále i všechny školky a druhé stupně základních škol. Ty společně s prvním stupněm ale stále zůstávají na rotační výuce. Dále dojde také k rozvolnění sportu – uvnitř mohou sportovat dva lidé, venku pak až 30 lidí.

Až 30 osob bude moct být i na svatbách a pohřbech. Od 10. května se zmírní také pravidla pro nošení roušek a respirátorů. Venku budou povinné jen v případě, že není možné dodržet odstup dva metry od ostatních. Netýká se to členů jedné domácnosti.

Otevřou se také muzea, galerie a památky i ve zbylých krajích ČR, kde dosud nebyly přístupné veřejnosti. Do lázní pak budou moci odjíždět nově všichni samoplátci, kteří mají indikovaný zdravotní problém. Prokazovat se budou negativním testem na covid nebo očkováním.

Tagy: