Další výbušná zpověď Harryho: Hodně lidí mě chce ukřižovat. Je to špinavost, bojím se o jiné

Nechci svrhnout monarchii, snažím se zachránit členy královské rodiny před jimi samotnými. Těmito slovy vysvětlil britský princ Harry, proč zveřejnil knihu pamětí s názvem Spare (Náhradník). Veřejnosti v díle odhaluje tajemství ze svého života i ze zákulisí královské rodiny. Knihu údajně výrazně zkrátil, první návrh memoárů byl dvakrát delší než finální verze.

„Nevím, proč je ve společnosti tak hluboce zakořeněné, že o dění v rodině se nikdy nemluví. Že bez ohledu na to, co se stalo, bych tohle nemohl udělat,“ postěžoval si Harry v rozhovoru pro britský Telegraph. „Žádná instituce není imunní vůči kritice. Kdyby byla královská rodina jen z deseti procent pod takovým drobnohledem, jako jsme byli já a Meghan, nebyli bychom tam, kde dnes jsme. Je to tak špinavé a temné. Bude to tak pokračovat i dál a obávám se, kdo je další na řadě,“ dodal.

Podle prince mají britská média na královskou rodinu „spoustu špíny“, kterou však zametají pod koberec a nezveřejňují ji. Vydáním vlastní knihy se tak prý snaží rodinu zachránit samu před sebou. „Vím, že hodně lidí mě bude chtít za tohle prohlášení ukřižovat,“ doplnil. „Napravit křivdy, které nás vyhnaly, je moje životní mise. Připravili mě o matku, bývalou přítelkyni Caroline Flackovou a skoro i o moji ženu,“ vysvětlil své pohnutky. To je prý dobrý důvod, aby využil svou bolest a dal jí nějaký smysl.

Ať o mně neříkají, že jsem mimo

Původní návrh memoárů, jenž Harry vytvořil se spisovatelem Johnem Josephem Moehringerem, měl celkem 800 stran, nakonec jej však zkrátili na polovinu. „Mohly to být dvě knihy,“ upřesnil Harry. Některé pasáže z díla vypadly kvůli nedostatku prostoru, princ se však s Moehringerem podělil i o informace, které údajně nemůže zveřejnit.

„Řekl jsem mu je kvůli souvislostem, ale rozhodně bych je nedal do knihy. Nechci, aby svět znal některé věci, které se staly hlavně mezi mnou a bratrem či otcem. Myslím totiž, že by mi nikdy neodpustili,“ vysvětlil syn krále Karla III.

„Můžete namítat, že mi neodpustí tak jako tak. Já jsem ale ochoten jim odpustit všechno, co udělali. Rád bych se s nimi sešel. Přál bych si normální konverzaci místo toho, aby říkali, že jsem ‚mimo‘ nebo paranoidní. Hlavně bych od nich chtěl, aby přijali odpovědnost a omluvili se mé ženě,“ posteskl si Harry.

Tagy: