S Meghan se do Británie asi nevrátíme. Nepřežili bychom, řekl Harry a zmínil „třetí stranu“

Princ Harry v pořadu Good Morning America prohlásil, že se on a jeho manželka Meghan už asi nikdy nepřestěhují zpět do Velké Británie. Vyloučil také možnost, že by se znovu stali členy královské rodiny na plný úvazek. Svých titulů se však manželský pár zřejmě vzdávat nehodlá.

„I kdyby existovala dohoda nebo ujednání mezi mnou a mou rodinou, je tu třetí strana (bulvární tisk), která udělá vše, co bude v jejích silách, aby to nebylo možné. Nezabrání nám v samotném návratu, ale učinila by vše, abychom nepřežili,“ řekl vévoda podle deníku New York Post.

Během rozhovoru 38letý princ promluvil také o zesnulé babičce Alžbětě II. Britská královna se prý jeho rozhodnutím vzdát se své role v královské rodině příliš netrápila. „Věděla, co se děje a jak je to těžké. Nevím, jestli byla v pozici, kdy by to mohla změnit,“ uvedl vévoda. „Nikdy mi ale neřekla, že je naštvaná. Myslím si, že byla smutná, že to došlo tak daleko,“ doplnil princ.

Harry promluvil i o svém starším bratrovi princi Williamovi. Vévoda prohlásil, že by jejich zesnulá matka princezna Diana měla „zlomené srdce ze způsobu, jakým ho starší bratr zradil“.

„Myslím si, že by byla smutná,“ odpověděl Harry na otázku, jak by se jejich matka cítila poté, co se jejich kdysi blízký bratrský vztah zřejmě definitivně rozpadl. „Zlomilo by jí srdce, že to dopadlo tak, jak to dopadlo,“ řekl.

Když se ho pak moderátor pořadu Michael Strahan zeptal, zda si nemyslí, že jeho nová autobiografie způsobí v jeho rodině ještě větší rozkol, Harry s jistotou odpověděl, že nikoliv. „Dlouho a usilovně jsem o tom přemýšlel a došel jsem k závěru, že větší propast než před vydáním knihy už nemohla být,“ řekl vévoda podle webu Evening Standard. Ačkoliv vévodové svůj návrat do Británie neplánují, Harry dal podle deníku New York Post v rozhovoru jasně najevo, že on ani jeho manželka nemají v plánu se vzdát svých královských titulů.

Pořad Good Morning America s účastí prince Harryho odvysílala americká stanice ABC krátce předtím, než vyšla jeho autobiografie s názvem Spare (Náhradník). Osmatřicetiletý syn britského krále Karla III. se v knize dotýká vážnějších témat, třeba svých zkušeností z války v Afghánistánu, ale i dospívání v královské rodině a svého mládí, včetně toho jak přišel o panictví nebo kde si nakupoval oblečení.

Hlavním tématem pamětí o 410 stranách je nicméně odhalení konfliktů a sporů uvnitř královského paláce. Harry popisuje, jak svého otce přemlouval, aby se po nešťastné smrti princezny Diany podruhé neženil, a jak mu její úmrtí způsobilo několik let trvající trauma, které ho částečně přivedlo k psychedelickým drogám.

Princ Harry ztrácí na popularitě

Kniha však není jediné místo, kde se vévoda rozhodl vypovídat ze svých pocitů. Kvůli propagaci své autobiografie vystoupil koncem minulého týdne v pořadu 60 minut, který odvysílala britská stanice ITV. Hovořil v něm o rozkolu se svým bratrem, nástupcem trůnu Williamem, nebo o britském bulváru.

„U vás se nedá říct, že byste své mosty (s královskou rodinou) spálil, vy jste na ně vzal plamenomet,“ poznamenal moderátor ITV Tom Bradby, na což mu Harry odpověděl, že jeho rodina „neprokázala naprosto žádnou vůli ke smíření“. „A nejsem si jistý, jak může být upřímnost pálením mostů,“ dodal 38letý princ.

Ačkoliv díky svým mnohým kontroverzním prohlášením získal velkou pozornost médií a zřejmě i velký finanční obnos, na popularitě mu to zřejmě nepřidalo. Z průzkumu zveřejněného agenturou YouGov vyplývá, že k němu chová sympatie jen čtvrtina Britů.

Tagy: