Sněhová kalamita komplikuje dopravu, na severu Čech platí výstraha. Jak bude v dalších dnech?

Do Česka znovu dorazila sněhová nadílka. Silné sněžení komplikuje dopravu zejména na Mladoboleslavsku a Liberecku. Vzhledem k teplotám pohybujícím se kolem nuly jde často o mokrý sníh. Řidiči by měli nevhodnému počasí přizpůsobit svou jízdu na silnicích. Na severu Čech platí sněhová výstraha až do 15 hodin. Vyplývá to ze zpráv Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ve středu bude zataženo, je třeba počítat se sněžením. Zejména na severu území místy napadne pět až osm centimetrů nového sněhu. „Na ostatním území bude sněžit jen ojediněle, zejména na východě ČR nebo v severozápadních Čechách, kde připadne dalších nula až tři centimetry, na horách až pět centimetrů,“ uvedli meteorologové.

Nejvyšší teploty se budou podle meteorologů z ČHMÚ pohybovat mezi 0 až 4 °C, na horách kolem −2 °C. Sněhová výstraha na severu Čech platí do 15 hodin.

Silné sněžení zasáhlo ráno část Středočeského a Libereckého kraje, kde napadlo i kolem deseti centimetrů většinou mokrého a těžkého sněhu. Meteorolog Filip Smola ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že nejvíce sněžilo v Mladé Boleslavi a jejím okolí, konkrétně zde napadlo až 15 centimetrů mokrého sněhu.

Problémy jsou v dopravě, na dálnici D10 mezi Prahou a Libercem je sjízdný jeden jízdní pruh, na silnici 35 mezi Libercem a Turnovem uvízly v kopci u Paceřic kamiony. V Nymburce byla zasněžená výhybka, České dráhy zrušily ranní spoje do Poříčan. Příměstské autobusy v okolí Prahy nabírají zpoždění.

Řidiči v Královéhradeckém kraji musí být opatrní zejména na silnicích nižších tříd, na kterých zůstává vrstva čerstvého sněhu. Zbytky rozbředlého sněhu byly ráno i na dálnici D11 a na silnicích prvních tříd na Jičínsku a Hradecku, uvedli silničáři.

V noci by mělo být oblačno až zataženo, přechodně až polojasno. Sněhové přeháňky budou nastávat spíš jen ojediněle. Nejnižší teploty dosáhnou −5 °C, při malé oblačnosti a sněhové pokrývce až −8 °C.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, na východě země místy opět nastane sněžení. Nejvyšší teploty se budou držet v rozmezí −1 až 3 °C. K občasnému sněžení by mělo docházet i koncem týdne. Vyplývá to z týdenní předpovědi ČHMÚ. V pátek, v sobotu i v neděli by se měly nejvyšší teploty pohybovat kolem −2 až 2 °C.

Tagy: