Sněmovna přehlasovala Senát a po hodinách obstrukcí schválila pandemický zákon

Poslanci ve Sněmovně

Poslanci přehlasovali Senát a v pátek schválili pandemický zákon. Ten je podle vládní koalice potřebnou pákou pro zvládání pandemie koronaviru, kdyby se situace opět zhoršila. Vláda díky němu bude moci vyhlašovat opatření. Jednání dolní komory blokovaly dlouhé obstrukce opozičního hnutí SPD, debata k pandemickému zákonu trvala celkem 37 hodin.

Novelu podpořilo 104 zákonodárců z vládních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Poslanci opozičních ANO a SPD hlasovali proti. Novelu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Ten už se nechal slyšet, že návrh podepíše. Protlačit pandemický zákon ale nebylo snadné.

„Jsem velmi rád, že ten maraton skončil. Argumenty a fakta přesvědčily drtivou většinu Poslanecké sněmovny,“ řekl krátce po schválení novely ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zopakoval, že v březnu by měla být uvolněna všechna opatření.

„Chtěl bych, abychom po dvou letech prožili normální Velikonoce, jak jsme byli zvyklí před covidem. Ten virus tady ale stále je, stále jsou nemocní, kteří se nakazí, i pacienti s těžkým průběhem. Denně umírá několik pacientů a umírají zbytečně, protože nebyli očkovaní,“ zdůraznil Válek.

Sněmovna v pátek přehlasovala Senát, který novelu vetoval minulý týden. Novelu horní komora zamítla hlasy 32 z 61 přítomných senátorů, proti zamítnutí jich bylo 22. V Senátu mají přitom většinu strany vládní koalice.

Senátoři poukazovali na možnou protiústavnost některých ustanovení a kritizovali zrychlené schvalování ve stavu legislativní nouze. K přehlasování senátorů bylo ve Sněmovně potřeba 101 hlasů.

Původní pandemický zákon, který přijal ještě kabinet Andreje Babiše (ANO), přestane platit 28. února. Vláda tak potřebovala právní rámec pro to, aby mohla vyhlašovat opatření proti šíření koronaviru. Podle ministra zdravotnictví Válka by jinak chyběla zákonná opora pro přijímání protiepidemických opatření. „Pandemický zákon je příprava na to nejhorší, nic víc, nic míň,“ prohlásil s tím, že kdyby novela dolní komorou neprošla, požádal by vládu na 14 dní o nouzový stav.

Co pandemický zákon umožní?

Kabinet se nesnažil jen o prodloužení zákona Babišovy vlády, ale chtěl si především rozšířit pravomoci.

  • Omezení stravovacích služeb, klubů, zoo, trhů či dětských táborů

Doposud pandemický zákon dával možnost omezit provoz kadeřnictví, masáží nebo manikúr. Nově vláda přidala obecný paragraf, že bude moci omezit podnikatelskou činnost. Bude moct tak zasáhnout téměř do všech oblastí. Nově například zmiňuje stravovací a ubytovací služby, kluby, kasina, herny, diskotéky, sportoviště, trhy a veletrhy, taneční a jiné kluby, zoologické zahrady, knihovny nebo všechny typy kulturních, zábavních a společenských akcí. Nově přibyla také možnost omezit dětské tábory.

  • Karanténa prostřednictvím SMS

Uvalit karanténu bude pro hygieny snazší, nově by mělo stačit zaslat SMS zprávu. Tuto možnost ale opoziční poslanci kritizovali. Sněmovna nakonec možnost upravila na návrh poslanců vládní koalice tak, aby takový postup nemohl být zneužitelný. Zákon také zavede lhůtu, v níž má krajská hygienická stanice po námitce prošetřit důvodnost nařízené karantény či izolace.

  • Nařízení testování podnikatelům či studentům

Úřady budou moci nařídit testování také podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, tedy nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

  • Omezení výuky na všech školách

Nová verze zákona také umožňuje omezit výuku na všech školách a v dalších vzdělávacích a výchovných zařízeních. Tam nově vláda může i určit podmínky pro výuku. Současný pandemický zákon to umožňoval pouze u vysokých škol.

  • Snížení hranice pokut

Horní hranici všech postihů, které mohou úřady uložit podle pandemického zákona, Sněmovna snížila podle návrhu koalice na pětinu. Maximální pokuta činí v současnosti tři miliony korun, nově by byla nejvýše 600 tisíc korun. Při opakovaném prohřešku by se nejvyšší možná pokuta snížila ze čtyř milionů na maximálně 800 tisíc korun.

  • Posílení pravomocí hejtmanů

Posílení pravomocí hejtmanů prosadil poslanec ANO a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Hejtman by po projednání v krizovém štábu mohl podle zákona vyzvat krajskou hygienickou stanici k vyhlášení mimořádného opatření, mohl by případně navrhnout i jeho znění. Hygienická stanice by musela výzvu hejtmana projednat.

  • Konec v listopadu

Hlavní části pandemického zákona o možnosti vydávání mimořádných opatření mají platit podle schváleného pozměňovacího návrhu zdravotnického výboru do konce listopadu. Původně měla jejich platnost skončit s únorem a vláda navrhovala prodloužení účinnosti zákona bez časového omezení.

Sněmovna na návrh koalice také vyškrtla z novely ustanovení, podle nichž měla dostat pravomoc k vydávání protiepidemických opatření pro své resorty i ministerstva obrany a vnitra.

Okamura mluvil bez přestávky skoro šest hodin

Proti pandemickému zákonu se stavěla obě opoziční hnutí. SPD považuje předlohu za útok na svobodu a práva obyvatel. Jednání provázela hodinové obstrukce a hádky. Opozice upozorňovala na to, že vládní koalice porušovala jednací řád Sněmovny.

Šéfovi hnutí SPD Okamura v úterý začal mluvit ve 14:12 a bez pauzy tak činil skoro šest hodin. Chtěl vydržet až do 21. hodiny, pak by si totiž poslanci nestihli schválit delší jednání Sněmovny a úterní schůze by skončila.

Koalice mu ale plány zhatila a Sněmovna jednala s přestávkami až do časného čtvrtečního rána, celkem přes 37 hodin. Před hlasováním byla schůze přerušena do pátečních 13 hodin. Podrobný průběh jednání Sněmovny čtěte zde.

Tagy:
politika TOP 09 Sněmovna Vlastimil Válek Senát poslanci Poslanecká sněmovna Tomio Okamura SPD koalice ANO 2011 vláda koronavirus senátoři Krajská hygienická stanice Svoboda a přímá demokracie pandemický zákon Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR pandemie covidu-19