Sněmovna přitvrdila na pokutách za porušení vládních opatření, ale pouze pro firmy

O nutnosti prodloužit nouzový stav přesvědčoval poslance i ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Podnikatelé a firmy zřejmě budou mít povinnost dodržovat pod hrozbou až třímilionové sankce vládní protikoronavirové restrikce, které se týkají podnikatelské činnosti. Předpokládá to vládní novela krizového zákona, kterou ve středu schválila Sněmovna navzdory opoziční kritice zrychleně ve stavu legislativní nouze. Dolní komora zamítla snahy Dominika Feriho z opoziční TOP 09 o snížení horní hranice postihů o milion až 2,5 milionu korun.

Na návrh bezpečnostního výboru poslanci z předlohy vyškrtli navrhované zvýšení horní hranice pokut pro jednotlivce z 20 na 50 tisíc korun. Feri do ní prosadil úpravu pracovní povinnosti studentů. Hejtmani ji budou moci nařídit jen za předchozího souhlasu ministra školství. Nyní novelu dostanou k posouzení senátoři.

Zákonný podklad pro ukládání pokut podnikatelům a firmám za porušování restrikcí vydaných na základě krizového zákona podle důvodové zprávy dosud chybí. Podle vlády to má „zcela stěžejní vliv na řešení krizové situace“. „Konkrétně lze poukázat zejména na nedodržování omezení či zákazu v provozovnách stravovacích služeb, především v restauracích či barech,“ stojí v důvodové zprávě.

Hamáček: Nebudujeme policejní stát

„Cílem tohoto návrhu není žádná dodatečná represe či budování policejního státu,“ zdůraznil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle něho jde o narovnání stavu, kdy nyní lze vymáhat s možností postihu opatření vydaná na základě zákona o ochraně veřejného zdraví.

Předseda ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS) označil novelu za zbytečný vládní omyl. „Nepřináší nic nového,“ uvedl. Podle Bendova stranického kolegy Vojtěcha Munzara zákon odráží charakter přístupu vlády k podnikatelům. Pirátský poslanec Lukáš Kolářík řekl, že nechápe načasování projednávání novely, když jsou nálady veřejnosti podle něho záporné a mnoho lidí ani neví, jaká opatření platí. Sněmovna by podle Koláříka měla spíše projednávat další pomoc podnikatelům.

Vláda navrhovala zvýšení horní hranice pokut pro jednotlivce nejen za porušování protikoronavirových omezení, ale i za další prohřešky proti krizovému zákonu. Jde například o neuposlechnutí výzvy úřadů zaevidovat se kvůli uložení pracovní povinnosti nebo pracovní výpomoci.

Předloha také upravuje pravomoc státní i obecní policie. Policistům a strážníkům dá obecné právo dodržování restrikcí kontrolovat a řešit porušení povinností jednotlivců, podnikatelů i firem pokutou na místě.

Tagy: