Sněženky a machři se potkali po 42 letech. Slávu jsem tehdy neustál, přiznal Duchoslav

Hlavní hrdinové kultovního filmu Sněženky a machři se v čele s instruktorem „Prťkou“ rozhodli uspořádat sraz po dlouhých dvaačtyřiceti letech.

Sněženky a Machři se sešli po 42 letech

Hlavní hrdinové kultovního filmu Sněženky a machři se v čele s instruktorem „Prťkou“ rozhodli uspořádat sraz po dlouhých dvaačtyřiceti letech. A neuvěřitelné se povedlo. Dostaveníčko v Krkonoších, kde film vznikal, si dali skoro všichni. Redakce Showtime u toho nemohla chybět.

Za celým kultovním snímkem stojí podobná zkušenost scénáristy a publicisty Radka Johna. „Celý ten příběh vznikl na zájezdu základní školy v osmé třídě, kdy jsem se zamiloval do jedné z holek. Mezi partou proběhla i sázka, jenže zlý a hnusný instruktor mi ji přebral,“ vzpomínal s tím, že i scény s alkoholem čerpal z vlastní zkušenosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bývalý hokejista Petr Nedvěd je rozvedený: Po avantýře na „zlatém“ večírku přiznal pravdu

Nikdo asi tenkrát netušil, že z jednoho vypsaného trápení se stane kultovní film, který zná každý. Štáb také neměl tušení, že během natáčení se zrodí jeden velký herecký talent, tedy Jan Antonín Duchoslav, který ztvárnil legendárního Vikyho Cabadaje.

„Po filmu jsem všechnu tu pozornost asi trochu neustál,“ přiznal. Současně však dodal, že „nešlo o nic velkého, jelikož v té době neexistovaly bulváry ani média“. „V tomto období jsem byl jako vystřelený na Mars, zbláznil jsem se. Bylo mi 18 let a ruplo mi v kouli. Nevím, co jsem si o sobě myslel,“ popsal své slavné roky Duchoslav.

Život mu prý následně „nafackoval, takže se zklidnil“. Pro Duchoslava to byl vůbec první filmový zážitek. Sám přiznává, že si ho vzal pod křídla Radek Brzobohatý, který tušil, že v něm něco dříme. A na place se mu hodně věnoval.

Kdo v herectví dál pokračoval a zůstal nohama na zemi, byla filmová zamilovaná dvojka: Veronika Freimanová a Josef Kopta. „Ani oběd jsme nedojedli, protože jsme si po příjezdu ukazovali fotografie a snažili se poznat, kdo je kdo. Máme pořád co probírat,“ řekla herečka přímo ze srazu.

Výborná parta a skvělí lidé, vzpomínají herci

„Měli bychom poděkovat především Pavlu Markovi (představitel filmového instruktora Prťky, pozn. red.), který celou organizaci vzal na sebe. Už předtím jsem ho varoval, že je to nemožné, a ono to přeci jen vyšlo. Obdivuhodný výkon,“ reagoval Kopta.

V roce 1982 se na vrcholcích Krkonoš natáčelo dlouhé tři měsíce. Celý filmový štáb a herci spolu prostě žili jako rodina.

„Tři měsíce absolutního šílenství. Strašně fantastická záležitost. Výborná parta, skvělí lidé. Blbli jsme, pili jsme a žili jsme,“ vzpomínal na dobu před 42 lety herec Marek. Připomněl také, že režisér Karel Smyczek dával všem hercům prostor, aby se mohli „vyřádit“. „Vedl nás nenuceně k tomu, co po nás chtěl,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Princezna Kate si má procházet peklem. Fanoušci ji ale neopouštějí a posílají pozdravy

Tagy: