Diskuze o důchodech probíhala salámovou metodou, míní sociolog. Vládě vyčetl práci v příšeří

Analytik sociální politiky Martin Potůček

ZPRÁVY, Lukáš Jelínek, Grigorij Mesežnikov, Martin Potůček, Vladimír Bezděk - 27.5. v 09:00

Vládě trvalo déle než sedm měsíců, než vůbec ustavila poradní tým k důchodové reformě, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS analytik specializující se na sociální politiku Martin Potůček. Kabinet Petra Fialy (ODS) si poté podle něj zval opozici k diskuzi „salámovou metodou“, čemuž předcházela práce na novele „někde v příšeří“. Podle Vladimíra Bezděka, poradce České asociace pojišťoven a prezidenta Petra Pavla, je nezbytné zvyšovat věk odchodu do důchodu.

Když Potůček vedl Komisi pro spravedlivé důchody, které předsedala Danuše Nerudová (poslední zasedání proběhlo 27. listopadu 2020, pozn. red.), sešli se v ní prý jak zástupci vlády, tak opozice. „Prosadili jsme tak 8 z 10 navrhovaných změn v souladu s poznatky tehdejších opozičních představitelů,“ podotkl v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Příspěvky na péči o zdravotně postižené se zvýší. Novelu schválil Senát, nikdo neměl námitky

Kabinet Petra Fialy (ODS) podle něj však postupuje zcela jinak. „Od nástupu vlády trvalo sedm měsíců, než ustanovila poradní tým při resortu práce a sociálních věcí. Pak další rok připravovala cosi v příšeří a poté si zvala partnery do diskuze salámovou metodou,“ poznamenal analytik.

Bezděk zdůraznil, že pokud populace stárne a rodí se stále méně dětí, je nemožné udržet stejné podmínky pro všechny generace. „Ročníky, které nově vstupují na trh práce, jsou na tom vzhledem k dnešnímu systému lépe. Mám na mysli věk, od kterého se začíná pracovat,“ konstatoval ekonom.

„Zatímco před 30 lety bylo zcela běžné, že většina populace už v 18 letech začala pracovat a odváděla příspěvky do systému, nyní se okamžik vstupu do zaměstnání posouvá. I proto potřebujeme zvyšovat věk odchodu do důchodu,“ dodal.

Experti dále hovořili o tom, jak se k poradnímu týmu ohledně reformy postavili zástupci jednotlivých stran. Více se dozvíte ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vláda před volbami zbytečně nabila opozici, prezident selhal, tvrdí politologové

Tagy:
ekonomika opozice ekonom důchodová reforma důchody vláda věk odchodu do důchodu starobní důchod Martin Potůček důchodový věk Vladimír Bezděk odchod do důchodu