Politologové k důchodové reformě: Vláda před volbami zbytečně nabila opozici, prezident selhal

Politologové Jan Kubáček a Lukáš Valeš

360° (149)

Důchodová reforma je mimořádně nepopulární a citlivé téma, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš. Vláda si tak podle něj – navíc před eurovolbami – výrazně pohorší a nabije opozici. Politolog Jan Kubáček dodal, že prezident Petr Pavel se svou rolí moderátora přišel pozdě, navíc nevhodnou formou.

Valeš připomněl, že premiér Petr Fiala (ODS) na dubnovém stranickém kongresu uvedl, že hodlá návrh stůj co stůj prosadit. „Ukazuje na jména s tím, že nikdo k tomu neměl odvahu, přičemž kabinet jakožto blaničtí rytíři celou situaci zachrání,“ podotkl politolog ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda důchodovou reformu špatně vysvětluje, míní Schmarcz. Hájí neobhajitelné, oponoval Kulidakis

Zmínil také, že jde o „mimořádně citlivé a nepopulární“ téma. „Ankety jednoho deníku se účastnilo na 18 tisíc respondentů. Až 93 procent bylo proti reformě a zejména proti tomu, aby se zvyšoval věk odchodu do důchodu. Všichni víme, že doba dožití neznamená automaticky dožití ve zdraví,“ zdůraznil politolog.

Vláda si tak podle Valeše kvůli návrhu pohorší. „Spíše nabije opozici. Nejpikantnější na tom však je, že se to děje krátce před volbami do Evropského parlamentu. Není to dobře časově naplánované,“ podotkl.

Podle Kubáčka si společnost nikdy nevytvořila k důchodové reformě střízlivý vztah. „Za takových podmínek by se politici dostali pod tlak a museli by hledat kompromis. I proto je důležitá dlouhodobá moderace prezidentů,“ konstatoval v pořadu 360°.

„Ač jsem rád, že se k tomu Petr Pavel rozhodl, udělal to pozdě a nevhodnou formou. Bylo by krásné, kdyby do té problematiky vtáhnul demografy, sociology stárnutí, ale i lidi ze zdravotnictví,“ poznamenal. Valeš na toto téma mimo jiné řekl, že prezidentská kancelář selhala i v tom, když během schůzky, na níž zástupci hnutí ANO odmítli přijít, nechala na stole „demonstrativně pohoštění i se jmenovkami“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Výpověď bez udání důvodů nedopustím, řekl Jurečka. Trh práce podle něj potřebuje jiná zlepšení

Tagy: