Havlíček: Děláte z ČR banánovou republiku. Rady chytrolínů nepotřebujeme, kontroval Výborný

Poslanec Karel Havlíček (ANO) a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v Partii Terezie Tománkové

360° - 23.10. v 21:30

Návrh vlády snížit solárním investorům ziskovost o čtvrtinu dostává Česko na úroveň banánové republiky, řekl v pořadu 360° CNN Prima NEWS 1. místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Proti jeho kritice návrhu státního rozpočtu se vymezil ministr zemědělství a předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Podle něj kabinet Petra Fialy (ODS) Havlíčkovy rady nepotřebuje a připomněl, jak hospodařila předchozí vláda hnutí ANO.

„Je něco úplně neskutečného a já fakt nemám slov,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Havlíček. Reagoval tak na návrh ministra financí Zbyňka Stanjury na snížení částky, kterou stát vyplácí na podporu obnovitelných zdrojů. Konkrétně u solárních elektráren chce dotace vyplácet individuálně na základě jejich výnosu.

ČTĚTE TAKÉ: Debaty o navyšování platů politiků nesnáším, řekl Zdechovský. Hrnčíř vyzval k jejich zmrazení

Zkritizoval zejména takzvanou ziskovost, kterou vláda Andreje Babiše (ANO) nastavila na úrovni 8,4 až 10,6 procenta. „Dnes se hovoří o tom, že se jim sníží vnitřní výnosové procento (ziskovost, pozn. red.) někam na úroveň 6,3 až 8,4 procenta, což je pro ně o čtvrtinu méně. To znamená, že děláme z České republiky banánovou republiku,“ uvedl Havlíček.

„Dnes jsme v situaci, že firmy, jedinci i živnostníci přestávají věřit státu jakožto instituci. Že nevěří vládě, je věc jedna, ale oni přestávají věřit slovům institucí. Pak se nedivme, že tu nejen nebude nikdo investovat, ale nakonec zde nebude nikdo platit daně,“ dodal bývalý ministr průmyslu a obchodu.

Výborný však Havlíčkovu kritiku návrhu státního rozpočtu odmítl. „Naše vláda nepotřebuje rady Karla Havlíčka. Kolega by se měl podívat na to, jak hospodařil jejich kabinet,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Tento rozpočet pro rok 2025 je nejprorůstovější ze všech rozpočtů posledních 10 let, tedy včetně vlád Andreje Babiše. Navrhujeme 250 miliard korun do investic, do dopravní infrastruktury, rostou výdaje na vědu a výzkum, navyšujeme o 20 miliard rozpočet pro školství a vzdělávání. To jsou ty pozitivní věci, které skutečně přinášíme,“ shrnul předseda KDU-ČSL.

„Každý rok za poslední tři roky, když se schvaloval státní rozpočet, vždycky přicházeli chytrolíni jako pan Havlíček a říkali, že to je špatně a že jej nikdy nedodržíme. My ale náš rozpočet vždy dodrželi,“ dodal Výborný.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vláda zradila voliče, hřímal Babiš ve Sněmovně kvůli rozpočtu. Je realistický, namítl Stanjura

Tagy: