Šokující prohra magnáta a populisty. Svět řeší volby v Česku i Zemana v nemocnici

Andrej Babiš na povolební tiskové konferenci

Sobotní výsledky sněmovních voleb rozvířily mediální prostor nejen v Česku, ale také ve světě. Zahraniční média zaujala překvapivá prohra hnutí ANO premiéra Andreje Babiše a naopak triumf koalice Spolu, což by podle světových médiích mohlo značit, že jsou populistické strany ve středovýchodní Evropě za zenitem.

Napínavé volby do Poslanecké sněmovny spojené se zhoršujícím se zdravotním stavem prezidenta Miloše Zemana. To byly události, které zahraniční média rozebírala ve velkém. Tím spíše, že většina z nich dopředu odhadovala, že volby ovládne hnutí ANO.

„Český magnát čelí šokující prohře ve volbách. Zřejmě se ale pokusí udržet se u moci,“ napsala po ohlášení výsledků voleb americká ekonomická agentura Bloomberg.

Volby prožívala také americká CNN. „Populistická strana Andreje Babiše ztrácí kontrolu nad mocí,“ uvedlo médium, které se také významně zajímalo o zdravotní stav prezidenta Zemana. Zpráva o jeho hospitalizaci se dokonce v neděli dostala na nejdůležitější pozici celého webu CNN.

Soumrak populismu?

Deník New York Times napsal, že výsledky sněmovních voleb v Česku mohou značit počátek změny politického trendu v celé středovýchodní Evropě. V regionu podle amerického listu končí nadvláda populistů. Tento proces mohla údajně odstartovat porážka Donalda Trumpa v amerických volbách, jelikož výstřední byznysmen byl pro řadu evropských politiků vzorem.

České volby se řešily také v Evropě. Londýnská BBC sepsala volební analýzu, která akcentovala, že přátelství mezi Babišem a Zemanem může komplikovat zformování nové vlády. Mimoto se analytik BBC Rob Cameron rozepsal o tom, že volby byly pohromou pro ČSSD i KSČM, tedy frakce, které opustily Sněmovnu. A koneckonců i pro SPD, která doufala ve větší počet hlasů a v opozici bude podle Camerona „bezvýznamná“.

Britský list The Guardian připomněl Babišovu roli v rámci investigativního projektu Pandora Papers, který odkryl, že český premiér prováděl podezřelé finanční transakce a nakupoval nemovitosti ve Francii.

Slovenský deník Nový čas s odborníky rozebíral hlavně „katastrofální“ volební výsledek sociálních demokratů a komunistů. O volbách v Česku i překotném dění kolem prezidenta Zemana psala média taktéž v Německu, Irsku, Izraeli či Číně.

Tagy: