Šokující průzkum: Až 66 procent lidí si myslí, že elektromobil má spalovací motor

Víte o svém voze skutečně všechno? Automobilka Toyota zveřejnila výsledky vlastního průzkumu zkoumajícího erudovanost zákazníků ve vztahu k elektromobilitě. Většina lidí podle závěrů analýzy neví, co všechno s sebou elektrifikace přináší.

Kdysi se nám s přáteli při letu velkým dopravním letadlem s proudovými motory podařilo přesvědčit známou, která letěla poprvé, že v případě vyhození elektrických pojistek se proudový letoun zřítí. Z upřímné panické hrůzy jsme nebohou dívku dostávali za pomoci palubní nabídky lihovin dlouhé minuty. Podobný případ uživatelské neznalosti bychom našli v autobranži: Zhruba před pěti lety byly zveřejněny výsledky průzkumu, podle kterého přes 60 procent majitelů vozů BMW vůbec neví, že mají automobily z Mnichova primárně zadní pohon. Podobnou nesmyslnou domněnkou žije i mnoho potenciálních zájemců o elektromobily.

Zcela mimo mísu

Napadlo by vás někdy, že v elektromobilu je spalovací motor? Asi ne. Podle průzkumu společnosti Toyota je ovšem realita úplně jiná: Až dvě třetiny dotázaných si myslí, že elektromobil spalovací motor má. Informoval o tom web Carscoops.

Výsledkem průzkumu Electric Awareness Survey z roku 2020 je, že příliš mnoho lidí nemá o elektromobilech dostatek informací. Až 66 procent dotázaných si myslí, že v BEV (Battery Electric Vehicle – čistě elektrické vozidlo na baterie) má zabudovaný i spalovací motor. Což je zarážející, protože stejný průzkum z letošního roku ukazuje totožných 66 procent dotazovaných, kteří fungování elektromobilů vůbec nerozumí.

Co je to hybrid?

Tady ale šoky nekončí. Když v průzkumu padla otázka, zda je třeba vůz s hybridním pohonem před jízdou dobíjet, až 75 procent respondentů odpovědělo, že ano. Přitom toto pravidlo neplatí ani pro plug-in hybridy. V případě PHEV by tomu tak mělo být, ale není to vysloveně nutné.

Zaměstnanci Toyoty považují tuto statistiku za frustrující. Zejména proto, že Toyota Prius v USA startovala už na přelomu milenia a sama značka dnes nabízí celou škálu hybridních vozů, které jí mimo jiné umožňují výrobu sportovních a luxusních modelů s ryze benzinovým pohonem. Na druhé straně, množství dotázaných zvažuje vůz s jistou mírou elektrifikace jako svůj další automobil. Až 41 procent se vyjádřilo, že je rozhodnuto, a celkem 70 procent takový krok zvažuje.

Tagy: