Vévodkyně Kate celá v modřinách a s rozbitým rtem. Co za šokujícími snímky stojí?

Internet obletěly šokující snímky vévodkyně Kate, na kterých má rozbitou tvář. Autorem upravených fotografií je italský umělec a aktivista Alexsandro Palombo. Posloužit mají v rámci kampaně proti domácímu násilí a viset budou na autobusových zastávkách či lavičkách v italském Miláně.

„Ona ho nahlásila. Ale nikdo jí nevěřil,“ stojí pod snímkem vévodkyně Kate. „Ale nikdo ji neochránil. Ale nikdo ho nezastavil. Stejně byla zabita,“ končí text na fotografii.

Podle autora upravených fotografií celebrit mají snímky vizuálně šokovat spíše než naznačovat, že by některá z nich byla sama obětí domácího násilí. Kromě fotografie manželky prince Williama Palombo užil záběry i dalších známých žen, například americké viceprezidentky Kamaly Harrisové, předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové či španělské královny Letizie.

Fotografie mají podle italského umělce upozornit na „špatné reakce politiků na problém genderově podmíněného násilí“ a poukázat na „neúčinnost systému podpory a ochrany dětí“.

Snímky bez povolení

„Proč by měla žena násilí nahlásit, když ji poté instituce neochrání a nakonec ji stejně zabijí? Jak může mít žena, která se stala obětí zneužívání a násilí, stále důvěru v instituce,“ napsal na sociálních sítích tvůrce snímku.

Samotná vévodkyně Kate se přitom o ochranu lidských práv zajímá již dlouhodobě. Do této kampaně se však nezapojila. Jak píše deník The Sun, Palombo o povolení k užití snímků vévodkyně Kate Kensingtonský palác nežádal.

Tagy: