Nadupaný herní stroj, který opravdu není levný. Sony ukázalo vylepšený PlayStation 5 Pro

Sony odhalilo podobu a specifikace vylepšené herní konzole PlayStation 5 Pro.

Trailer uvedení herní konzole PlayStation 5 Pro.

Sony v úterý odpoledne představilo novou verzi PlayStation 5 Pro. Vylepšená herní konzole získala pořádný výkon a také 2TB SSD disk. Jenže mnoho vylepšení doplňují i dva zásadní nedostatky: PS5 Pro nemá optickou mechaniku a bude stát kolem 20 tisíc korun. To se příliš nelíbí hráčům po celém světě.

Devět minut. Přesně tolik času dostal hlavní architekt PlayStation 5 Mark Cerny. Když v úterý začal promlouvat k hráčům prostřednictvím videa na YouTube, nesnažil se cokoliv natahovat, ale šel přímo k věci: „Ahoj, jsem Mark a jsem nadšený, že tu můžu mluvit o novince v našem portfoliu herních konzolí, PlayStation 5 Pro,“ řekl hlavní architekt herní konzole.

Poté už začal vyjmenovávat vlastnosti nového zařízení. PS5 Pro má větší grafický čip, vylepšenou technologii ray-tracing pro vykreslování odrazů světla či slunečních paprsků nebo umělou inteligencí řízené přepočítávání obrazu PSSR.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vše, co chcete vědět o novinkách Applu. Uživatelé nemají mnoho důvodů kupovat si iPhone 16

„Je to nejvýkonnější konzole, jakou jsme kdy postavili,“ řekl Cerny. Upgradovaná verze PlayStationu 5 má oproti svému předchůdci o 67 procent více výpočetních jednotek, o 28 procent rychlejší paměť a o téměř polovinu rychlejší vykreslování her. Samozřejmostí je i vyšší snímková frekvence 60 FPS.

Ohromný výkon má však několik stinných stránek. Herní konzole postrádá mechaniku, hráči tak jsou nuceni si kupovat pouze digitální verze her. Případně si mohou pořídit samostatně prodávanou mechaniku, díky níž spustí i tituly, které mají ve své sbírce na blu-ray disku.

Ta se samostatně prodává pro verzi PS5 Slim a stojí zhruba 3 tisíce korun. Chybějící optickou mechaniku se výrobce snaží kompenzovat větším úložným prostorem. PS5 Pro nabídne 2TB SSD disk.

Až příliš vysoká cena, stěžují si hráči

„Je to zajímavé z technologického hlediska, ale co z pohledu obyčejného zákazníka? Pouze digitální verze PS5 Pro za 700 dolarů. Uff. Myslím, že reakce na toto bude negativní,“ řekl youtuber Destin po odhalení nové herní konzole od Sony.

Herní insider a žurnalista Tom Henderson si vypomohl narážkou na slogan PlayStation, který zní Play has no limits (v českém překladu Hraní nemá meze či Hraní nemá žádná omezení). „To sakra má, je to 700 dolarů,“ napsal v narážce na cenovku 699 dolarů pro americký trh.

„Někteří hráči jsou nadšeni, že PS5 Pro (která stojí víc než jakákoli jiná herní konzole) dokáže vyprodukovat krásnou grafiku při velmi žádaných 60 snímcích za vteřinu, ale mně je to jedno,“ napsala Alyssa Mercante z magazínu Kotaku. Raději by uvítala zařízení, na němž si zahraje své oblíbené hry bez přehřívání nebo pádů hry a opravdu ji nezajímá, že list v pozadí Spider-Mana je ostřejší než dříve.

Herní moderátor Geoff Keighley nabídl na sociální síti X srovnání cenovek předchozích verzí PlayStationu i se započítáním inflace. Úplně první PlayStation v roce 1995 by stál dnešních 611 dolarů, v případě PlayStationu 3 by to bylo dokonce 778 dolarů.

Řada uživatelů ale pod příspěvkem připomněla, že všechny tyto konzole měly mechaniku na CD, DVD či blu-ray disky.

Jaké hry získají vylepšení pro nový stroj?

Díky tomu třeba hry z dílny Sony a jeho studií jako jsou The Last of Us Part II, Marvel’s Spider-Man 2, Horizon Forbidden West nebo Ratchet & Clank: Rift Apart běží na konzoli PlayStation 5 Pro nejen v 60 snímcích při režimu zobrazení Fidelity, ale zároveň mají i ostřejší a detailnější obraz. Do her Gran Turismo 7 nebo Hogwarts Legacy mohl být zakomponován ray tracing při zachování 60 snímků.

Podporu dostanou i hry od vydavatelů třetích stran. Týkat se to má již vydaných titulů Alan Wake 2, Dragon's Dogma 2, Final Fantasy VII Rebirth, The Crew Motorfest a také chystané novinky Assassin's Creed: Shadows.

VIDEO: Porovnali jsme herní konzole PlayStation 5, Xbox Series X a Nintendo Switch

Tagy:
Japonsko počítačové hry videohry Sony gaming PlayStation 5 CNN Prima Gaming herní konzole Enter Sony Interactive Entertainment Playstation 5 Pro