Souček a spol. musí na školení. Hráči se dozví, jak se nedopustit sexuálního násilí

Ze sexuálního násilí bylo v minulosti obviněno mnoho sportovců. Fotbalisty ze slavné Premier League nevyjímaje. Vedení soutěže se rozhodlo mezi hráči šířit osvětu, a naordinovalo jim povinné semináře na téma „souhlas s pohlavním stykem“.

Vyhnout se činům, které hráči mohou zničit kariéru, klubu či celé soutěži pověst a ženské oběti psychické zdraví. S takovým cílem podle The Telegraph zavádí Premier League ve sportovním prostředí zatím nevídanou záležitost.

Všichni fotbalisté by měli povinně absolvovat sezení, na kterém budou poučeni o tom, co v oblasti intimního života udělat, aby si nezavařili. Hvězdy jako Harry Kane, Virgil van Dijk nebo i Tomáš Souček by měly být vyškoleny ohledně toho, co lze považovat za souhlas se sexem a co všechno je sexuální násilí.

Snaha o osvětu u aktérů nejprestižnější ligy v tomto směru trvá od února, kdy reprezentantky kampaně End Violence Against Women (v překladu zastavte násilí páchané na ženách, pozn. red.) dopisem oslovily vedení Premier League. A věci se nyní daly do pohybu. Shaista Azizová, spoluředitelka projektu Three Hijabis zapojeného do zmiňované kampaně kvitovala, že reakce přišla poměrně rychle. „Toto je důležitý první a dlouho očekávaný krok správným směrem,“ poznamenala Azizová.

Nicméně je stále zvědavá na to, jak bude projekt vypadat. Říká, že pro řešení genderově podmíněného násilí je potřeba skutečných specialistů a volá po odpovědnosti.

Je třeba udělat více

Azizová zároveň kritizuje Anglickou fotbalovou asociaci, která má na rozdíl od Premier League přistupovat ke snaze zlepšit situaci pohrdavě.

Po zintenzivnění boje proti násilí na ženách volá i šéf Asociace profesionálních fotbalistů Maheta Molango. „Je třeba udělat více, pokud jde o výchovu hráčů – aby měli větší přehled o souhlasu se sexem, o tom, co je přijatelné a co není. Je nutné zajistit, aby to bylo součástí jejich povinného vzdělávání,“ podotkl.

Várka informací na hráče čeká nedlouho poté, co byl kvůli podezření ze znásilnění zatčený jeden z nejlepších hráčů Premier League. Oficiálně zůstává jméno v tajnosti, neoficiálně by se mohlo jednat o Thomase Partleyho z Arsenalu.

Osočen ze znásilnění byl kdysi i samotný Cristiano Ronaldo. Nicméně se ukázalo, že ze strany Američanky Kathryn Mayorgaové šlo o křivé nařčení a pětinásobný vítěz Zlatého míče se dožaduje odškodného ve výši 15 milionů korun.

Hned několika obviněním ze znásilnění čelí suspendovaný bek Manchesteru City Benjamin Mendy. Na verdikt zatím čeká. Už déle než půl roku na trávnících absentuje velký talent druhého manchesterského týmu United Mason Greenwood, který měl napadnout a pokusit se znásilnit svoji přítelkyni.

Navzdory tomu, že dva jmenovaní mají zřejmě po kariéře, podle Azizové mnohdy hříchy hráčům u klubů procházejí. „Je nepředstavitelné, že v roce 2022 tu máte vysoce postaveného fotbalistu obviněného z velmi závažných zločinů a jeho zaměstnavatel říká: ‚To je v pořádku, může pokračovat v práci.‘ Nehoráznost,“ zlobila se.

Tagy:
sex Premier League fotbal sport sexuální násilí sexuální napadení Benjamin Mendy Mason Greenwood End Violence Against Women Shaista Azizová Maheta Molango