Soud v Pensylvánii smetl Trumpovu žalobu, kauza může pokračovat u Nejvyššího soudu

Donald Trump nepochodil s další žalobou.

Trump prohrál další soud

Federální soud zamítl další žalobu Donalda Trumpa proti výsledku prezidentských voleb v Pensylvánii. Pokud se prezident odvolá, může případ zamířit až k Nejvyššímu soudu. Pensylvánie potvrdila výsledek v úterý. Trumpův demokratický oponent Joe Biden tam vyhrál s náskokem 80 tisíc hlasů.

„Padla konkrétní obvinění a máme i masivní důkazy týkající se případu Pensylvánie. Někteří lidé to prostě nechtějí vidět. Nechtějí mít nic společného se záchranou naší Země. Smutné!!!“ Tak zní reakce Donalda Trumpa na verdikt. „Toto tvrzení o volebních podvodech je sporné," připsal červeně upozornění sám Twitter.

Trumpův volební tým tvrdil, že se v Pensylvánii s hlasy demokratických voličů zacházelo jinak než s hlasy republikánů. Podle soudu ale tvrzení Donalda Trumpa nejsou opodstatněná. „Obvinění z nespravedlnosti je závažné. Ale obvinění vyžadují konkrétní tvrzení a poté důkazy. Ani jedno v tomto případě nemáme,“ komentoval stížnost soudce Stephanos Bibas.

„Aktivistická soudní mašinérie v Pensylvánii nadále kryje obvinění z masivních podvodů,“ napsala právní zástupkyně Trumpovy kampaně Jenna Ellisová. Slíbila, že případ předá Nejvyššímu soudu.

Soudce Stephanose Bibasa přitom jmenoval sám Donald Trump. Americký prezident mezitím utrpěl v noci na sobotu další porážku. Po přepočtu hlasů v největším okrese v americkém státě Wisconsin stoupl počet hlasů pro Bidena o 257, pro Trumpa pak o 215. Biden tedy získal 32 hlasů navíc.

„Toto přepočítání demonstrovalo to, co už víme. Že volby v okrese Milwaukee byly spravedlivé, transparentní, přesné a bezpečné,“ řekl demokratický politik George Christenson z Milwaukee.

Celkem má podle projekcí amerických médií Biden 306 volitelů a Trump 232, ke zvolení prezidentem jich je potřeba nejméně 270. Hlasování, které potvrdí nového prezidenta Spojených států, se má konat 14. prosince. Trump už prohlásil, že když volitelé zvolí Bidena, tak z Bílého domu odejde.

Tagy: