Soud zakázal převoz miminka k léčbě v zahraničí. Už zbývá jen smrt, naříkají zdrcení rodiče

Dean Gregory a Claire Staniforthová z Velké Británie prohráli soudní boj, ve kterém se snažili zajistit převoz své osmiměsíční umírající dcery Indi na léčbu do Itálie. Soudní rozhodnutí je podle nich „odporné“ a jejich miminku už zbývá jen smrt. Podle soudce s odvoláním na odborníky je léčba beznadějná a přesun do zahraničí by dítěti nepomohl. Úřady již dříve rozhodly, že doktoři mají kvůli bolestivé a nefunkční léčbě svoji péči omezit a Indi odpojit od přístrojů. O případu informovala tamní média.

Soudce Robert Peel ve čtvrtek rozhodl, že rodiče nemohou malou Indi převézt do Itálie kvůli léčbě. „Vůbec nic nenaznačuje, že by péče v italské nemocnici pozitivně ovlivnila její prognózu,“ uvedl podle stanice BBC ve svém zdůvodnění. „Přesun by nebyl v jejím nejlepším zájmu,“ doplnil podle deníku Independent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragédie na sídlišti. Dvouletý Tobias zemřel po úderu do hlavy. Sousedé naznačují vinu rodičů

Podle soudce nejsou ani „nové přesvědčivé důkazy“ pro to, aby změnil své dřívější rozhodnutí odpojit holčičku od přístrojů. Tehdy prohlásil, že z lékařského hlediska jsou argumenty pro rozhodnutí „jednomyslné a jasné“. Léčba totiž podle doktorů byla marná a způsobovala miminku bolest.

Nemůžeme nic ztratit

Dean a Claire se po původním rozhodnutí soudu omezit lékařskou péči pro dceru neúspěšně obrátili na odvolací soud v Londýně i na Evropský soud pro lidská práva. Podle Křesťanského právního centra, jež rodiče zastupuje, však s podáním léčby souhlasila dětská nemocnice v Římě. Ta by podle rodičů miminku dokázala prodloužit život. Tuto možnost však soudce vyloučil.

Rodiče se chtějí odvolat i proti poslednímu rozhodnutí soudu, který péči v Itálii zakázal. Podle Deana Gregoryho je „odporné“. „Chtěli jsme přijmout jejich nabídku. I když přesun do Itálie zahrnuje riziko, jedinou alternativou, kterou nám v Británii nabídli, je smířit se s Indinou smrtí. Ani my, ani ona nemůžeme nic ztratit,“ vylíčil zlomený otec.

Holčička trpí mitochondriálním onemocněním, které je podle britských doktorů neléčitelné. „Podobné případy jsou neuvěřitelně náročné pro všechny. V myšlenkách jsme s Indinými rodiči. Naší prioritou je i nadále nejlepší možná péče pro Indi a podpora jejích rodičů v tomto procesu,“ uvedl doktor Keith Girling z nottinghamské nemocnice.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Díky babyboxům nekončí miminka v popelnici. Nemocnice brojí proti rušení „bedýnek života“

Tagy: