Díky babyboxům nekončí miminka v popelnici. Nemocnice brojí proti rušení „bedýnek života“

Babybox ve Fakultní nemocnici Olomouc

Zrušení babyboxů? Díky nim děti nekončí v popelnici – či ještě hůře. Tak hájí české nemocnice „bedýnky života“, do nichž některé matky anonymně odkládají svá novorozeňata. Díky tomu dostaly druhou šanci na šťastnou budoucnost stovky dětí. Výbor pro práva dítěte při Organizaci spojených národů (OSN) ale tlačí na jejich zrušení a vyzdvihuje důležitost utajovaných porodů. I ty ale mají řadu háčků. „Nahradit utajovaným porodem kompletně funkci babyboxu je nereálné už jen proto, kdy a za jakých podmínek k aktu dochází,“ řekla redakci CNN Prima NEWS například Tereza Romanová, mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

V současné době je v Česku celkem 86 babyboxů. Nejnovější bedýnku zprovoznil novinář a zakladatel projektu Ludvík Hess v úterý 31. října. „Výbor pro práva dítěte OSN vyvíjí již poněkolikáté tlak na zrušení babyboxů, přičemž jako hlavní důvod uvádí, že děti odložené anonymně neznají své rodiče. České babyboxy mají velkou podporu veřejnosti a za 19 let své existence pomohly zachránit 253 dětí. Jak sama Úmluva o právech dítěte uvádí, nejpřednější je právo na život dítěte,“ hájil svůj vynález Hess.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejoblíbenější jména v Česku? První příčky jsou stabilní přes deset let, pestřejší mají dívky

Narážel tím na dva roky staré doporučení, podle něhož jeden z výborů zmíněného mezinárodního uskupení vyzdvihl možnost utajovaného porodu. Koncept babyboxů OSN naopak příliš nevoní. I kvůli tomu ministerstvo zdravotnictví zaslalo českým nemocnicím dopis, nakolik se u nich využívaly utajované porody a jak nahlíží na babyboxy. Z vyjádření poskytnutých redakci vyplývá, že zdravotnická zařízení pevně stojí za speciálními bedýnkami pro novorozeňata.

„Největší význam babyboxu spatřujeme zejména v tom, že každé nechtěné miminko má díky němu šanci na život. Nemusí nutně skončit v popelnici – či ještě hůře,“ řekla štábu CNN Prima NEWS Tereza Romanová, mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

I tam mají vlastní babybox a náhradu v podobě utajovaných porodů v tuto chvíli neplánují. Má totiž hned několik háčků.

„Je třeba si uvědomit, že nahradit utajovaným porodem kompletně funkci babyboxu je nereálné už jen proto, kdy a za jakých podmínek k aktu dochází. Rodička musí mít trvalý pobyt v ČR a být svobodná. V případě, že je rozvedená, musela uplynout doba delší než 300 dnů. Vzhledem k větší složitosti institutu utajovaného porodu se jeví babyboxy jako levnější, rychlejší a zcela anonymní varianta,“ pokračovala Romanová. Pádným argumentem je také fakt, že žena musí o utajení rozhodnout již před porodem.

Z dat, kdy a jak staré děti jsou odkládány do babyboxů, je podle ní jasné, že u řady novopečených matek jde o poporodní reakci na sociální nebo osobní krizi. Jinak by dítě do speciální bedýnky nejspíše neodložily.

Podobně na babyboxy nahlíží také Krajská zdravotní nemocnice Ústeckého kraje. Ta provoz babyboxů v tuto chvíli považuje za potřebný, protože řeší teoreticky jiné situace než utajovaný porod.

„Například scénáře, kdy se maminka rozhodne po třech, šesti či devíti měsících, že dítě nechce. Na druhou stranu považujeme za vhodné, aby probíhala nějaká forma osvěty o možnostech utajovaného porodu, protože z lékařského hlediska je pro péči o dítě podstatné znát rodinnou anamnézu matky a rodiče, respektive dítěte po jeho narození,“ řekla CNN Prima NEWS vedoucí tiskového oddělení Petra Roubíčková.

Další rizika vidí lékaři a odborníci v tom, že samotný český sociální systém není schopen podchytit rizikové ženy už v průběhu těhotenství a pracovat s nimi. V mnoha případech by se tak vyhnuly nutnosti využít možností utajovaného porodu či babyboxu.

Nemocnice se měly vyjádřit k utajovaným porodům a babyboxům do konce října. Řada z nich ale o dopise od ministerstva zdravotnictví ani nevěděla. „Nikdo nás nekontaktoval, ani našeho ředitele,“ uvedla redakci Andrea Šromová, mluvčí Nemocnice Milosrdných bratří v Brně. Podobně se vyjádřili také zástupci kladenské či olomoucké nemocnice.

„Babydědeček Lu“ se svého vynálezu rozhodně vzdávat nechce. Naopak otevírá další a další babyboxy. V úplném závěru října spustil provoz bedýnky v Nemocnici Jilemnice. „Další budeme otevírat 5. prosince ve 12 hodin – symbolicky na Mikuláše – v Nemocnici Kyjov, 11. prosince v předvánoční čas vyměníme původní bedýnku, která pomohla zachránit dvě děti v Nemocnici Třebíč, za babybox nové generace,“ nastínil redakci plány Hess.

Víte, jak funguje babybox, který v České republice zachránil už více než 250 nechtěných dětí? Podívejte se na reportáž níže:

Tagy: