Soudný den v Kábulu. Těla létala jako v tornádu, děti umíraly zachráncům v náručí

Přeživší tragických výbuchů v Kábulu na noční hrůzy do smrti nezapomenou. Svědci explozí v hlavním městě Afghánistánu pro zahraniční média popsali, jaký chaos teroristické útoky Islámského státu rozpoutaly.

„Vím, že není možné v tomto životě prožít soudný den, ale přesto jsem ho viděl. Svýma vlastníma očima,“ popsal události v Kábulu pro agenturu Reuters vystrašený svědek. „Viděl jsem těla a kusy těl, jak létají vzduchem. Jako tornádo, které bere do vzduchu igelitové tašky. Viděl jsem staré a zraněné muže, ženy a děti, jejich těla byla rozházená po místě exploze,“ dodal.

Když se ozval výbuch, měl muž pocit, že mu silné otřesy zdevastovaly ušní bubínky. „Bylo to stejné, jako kdyby mi někdo pod nohama podtrhl kus země. Na chvíli jsem si myslel, že jsem přišel o sluch,“ svěřil se novinářům.

Ačkoli od tragédie uběhl sotva den, svědek hrůzných událostí už teď tuší, že na to, co viděl, už nikdy nezapomene. „Po fyzické stránce jsem v pořádku. Ale myslím si, že mentální zranění a šok, jaký jsem si prožil, mi už nikdy nedovolí žít normální život,“ uzavřel.

Dítě mu zemřelo v náručí

Trauma ze čtvrteční noci si odnáší také jeden afghánský tlumočník, který spolupracoval s americkou armádou. Také on přihlížel tragickému výbuchu. Po něm se snažil zachránit malou holčičku.

„Viděl jsem řadu zraněných zemí, jak leží na zemi,“ popsal tlumočník pro americkou televizi CBS. „Najednou jsem spatřil dítě, tak jsem k němu přiběhl, vzal ho a snažil se ho dostat do nemocnice,“ líčil Afghánec.

Jenže zoufalá záchranná mise se muži nepovedla. „Byl jsem na cestě do nemocnice, když mi zemřela v náručí. Mohlo jí být tak pět let,“ zoufal si.

„Je to srdcervoucí. To, co se děje kolem, je opravdu srdcervoucí. Celá tahle země se rozpadá. Snažil jsem se. Opravdu jsem se moc snažil, abych té dívence pomohl,“ ukončil muž smutné svědectví.

Tagy: