Útoky v Kábulu: Nejméně 183 mrtvých včetně Američanů. Státy uspíší evakuaci

Po dvojici sebevražedných útoků zemřely v Kábulu desítky lidí, stovky byly zraněny.

Teroristické útoky u kábulského letiště

Při čtvrtečních explozích u letiště v Kábulu zemřelo přinejmenším 170 Afghánců a 13 amerických vojáků. Aktuální bilanci zveřejnil web Wall Street Journal. Některé státy tak zřejmě ukončí evakuaci z Kábulu dříve, než plánovaly.

Kábulským letištěm ve čtvrtek vpodvečer místního času otřásly dvě silné exploze a následovala střelba. To vše poté, co USA nebo Británie před útoky kolem letiště, kde se shromáždily tisíce lidí, varovaly. Na videu, které natočili afghánští novináři, byla vidět těla desítek obětí ležících v příkopu na okraji letiště.

Americký prezident Joe Biden slíbil, že evakuační lety budou pokračovat a viníky jeho země dopadne. „USA viníkům útok neodpustí. Dopadneme je a donutíme je zaplatit,“ prohlásil. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Z Kábulu, který v polovině srpna padl do rukou radikálního hnutí Tálibán, se podařilo zatím evakuovat více než 100 tisíc lidí. Mnoho dalších Afghánců ale na odlet ze země stále čeká. Evakuace mají probíhat pouze do 31. srpna, kdy americké jednotky opustí Afghánistán.

Mezi mrtvými i Tálibánci? Mluvčí to popřel

Zdravotní úředník a představitel Talibánu uvedli, že mezi mrtvými Afghánci je i 28 členů Talibánu. Později to ale mluvčí hnutí popřel. „Tálibán neutrpěl žádné oběti. K incidentu došlo v oblasti, kterou mají pod kontrolou americké síly,“ řekl stanici BBC mluvčí hnutí Zabiulláh Mudžáhid.

Generál Frank McKenzie, vedoucí amerického ústředního velení, varuje, že útoky mohou pokračovat. Jeho jednotka je prý ve střehu kvůli dalším akcím Islámského státu. „Děláme vše, co je v našich silách, abychom byli připraveni,“ uvedl.

V zemi je stále kolem 1 500 amerických občanů, na 400 Britů a kolem 200 Němců, píše BBC News na svém webu a podotýká, že v tuto chvíli není jasné, zda tam jsou nějací Francouzi. Paříž chce nicméně své evakuace ukončit už v pátek večer, tedy několik dní před konečným termínem.

Západní země se kromě svých občanů snaží evakuovat také své afghánské spolupracovníky. Biden slíbil, že i po ukončení evakuační operace se Washington bude snažit dostat ze země Afghánce, kteří pomáhali USA v uplynulých letech.

Probíhající záchrannou misi označují někteří experti za chaotickou. Evakuovat se měli podle nich nejdříve civilisté, až pak vojáci. „Celá evakuace začala velmi špatně a chybně. Nepochopím, jak to mohli Američané takto udělat,“ okomentoval situaci Andor Šándor, bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR.

Cílem byl i Tálibán, říká analytik

Islámský stát bojuje proti hnutí Tálibán, protože mírovou dohodu s USA, považuje za zradu. V dohodě, kterou uzavřeli loni v katarském Dauhá Američané s Tálibánem, se USA zavázaly ke stažení vojsk, zatímco Tálibán k poskytnutí bezpečnostních záruk a k vyjednávání s vládou v Kábulu.

Podle analytika Asociace pro bezpečnostní otázky Petra Boháčka byly právě jednotky Tálibánu druhým cílem, který chtěli sebevražední atentátníci Islámského státu zasáhnout. „Snaha je nějakým způsobem zdiskreditovat a vykreslit Tálibán jako nějakou entitu, která spolupracuje se Spojenými státy, a posílil roli Islámského státu v Afghánistánu jako aktéra, který jediný bojuje s cílem vytvoření nějakého globálního islámského chalífátu,“ popsal Boháček ve vyslání CNN Prima NEWS.

To může vysvětlovat rozporuplná vyjádření představitelů Tálibánu. Prvotním cílem ale podle Boháčka byli američtí vojáci. Kvůli tomu, že na letišti již nefungují checkpointy zahraničních vojáků, ale obranu mají na starost bojovníci Tálibánu, měli podle něj teroristé k Američanům mnohem snazší přístup.

Tagy: