Špatná akustika, podraz či zdvořilost. ANO vysvětluje svůj postoj k důchodové reformě různě

Představitelé hnutí ANO.

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (17)

Špatná akustika během jednání. Příliš diplomatická Schillerová. I tak hnutí ANO vysvětluje svou otočku v názoru na posunutí věku odchodu do penze. Opoziční hnutí navíc začalo odmítat schůzky s vládními stranami a prezidentem Petrem Pavlem, které mají za cíl najít co největší shodu pro zásadní změny v zákoně o penzích.

Odmítání debat s kabinetem Petra Fialy (ODS) i s hlavou státu hnutí ANO pozitivní politické body rozhodně nepřihrálo. Důchodová reforma je přitom jedním z nejdůležitějších politických témat současnosti. Kromě toho teď musí opoziční zástupci navíc vysvětlovat, proč Alena Schillerová a Karel Havlíček otočili a zprvu neodmítali zvyšování věku pro odchod do důchodu.

ČTĚTE DÁLE: Dostálová ostře o schůzce k důchodům: Podraz Hradu. Bartoš mluvil o vykrucování Havlíčka

„Nemohlo se od paní Schillerové očekávat, že by si stoupla před mikrofon a celému národu by řekla, že prezident lhal. Člověk se špetkou diplomacie se snaží na podobných konferencích sdělit, že to tak není, a ne to říkat natvrdo,“ vysvětlovala jedno kličkování například exministryně Klára Dostálová v pořadu Partie Terezie Tománkové.

Podle Dostálové se jednalo o podraz ze strany Pražského hradu, protože se na veřejnost dostal zápis z uzavřeného jednání. „Ten ale nebyl odsouhlasen druhou stranou. My nemáme ambice důvěřovat někomu, kdo nás okamžitě v mediálním prostoru dehonestuje,“ dodala Dostálová. V zápise mimo jiné stojí, že na navýšení věku odchodu do důchodu měla panovat shoda. „Jednoznačně to byl od Hradu podraz,“ má jasno exministryně.

Podobné vysvětlení přinesl v debatě na TV Nova také první místopředseda hnutí Karel Havlíček. Ten byl jednání na Pražském hradě osobně přítomen. Posun věku odchodu do důchodu podle něj nepřichází v úvahu. „Já nevěřím na to, že zvýšení věku odchodu do důchodu vyřeší celý ten systém. Co budeme dělat, když o ty lidi nebude zájem? Za 30 let jim bude 69 až 70 let. Koalice bude chtít, aby pracovali,“ uvedl Havlíček.

Schillerová chtěla být zdvořilá

Hnutí ANO ale při vysvětlování, proč se ihned neohradilo proti shodě na zvyšování věku pro odchod do důchodu, používá různé argumenty. Poslankyně Margita Balaštíková dokonce hovořila o špatné akustice při jednání.

Sama Schillerová pak na CNN Prima NEWS v pořadu K věci mluvila o nedorozumění. „Já budu velmi zdvořilá a řeknu, že to vnímám jako nedorozumění. Rozhodně jsme s ničím nesouhlasili, ani jsme nemohli,“ řekla. Vyzdvihla ovšem, co se domluvit podařilo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vysvětlení Aleny Schillerové k jednání o důchodech můžete vidět zde:

Podle ní je důležité, že se povedlo zastavit tzv. automat, který by zvedal odchod do důchodu průběžně. „Já jsem před tím velmi varovala. Vytvořil by se tím orwellovský systém, ve kterém by úředníci a odborníci MPSV byli schopni spočítat a určit, kdy lidé půjdou do důchodu bez jakéhokoli stropu,“ zmínila někdejší ministryně financí.

Tagy: