Špatná zpráva pro milovníky pálenek. Úroda je dobrá, přesto podraží až o desítky korun

Slivovice (ilustrační foto)

Pálenka letos podraží

Pěstitelské pálenice se po celé zemi rozjely naplno. I ony ale musely zareagovat na rychlý růst nákladů, způsobený stoupajícími cenami energií. Pálenka tak letos podraží. Pozitivní zprávou je, že úroda ovoce je dobrá.

Urodily se třešně, višně i švestky. V současné době palírny plní sudy se zkvašenými meruňkami. „Určité druhy ovoce nejsou, třeba mirabelky. Zase na druhé straně jsou meruňky, které nebývají každý rok. Musím říct, že na nich je vidět, že toho slunce bylo letos o něco víc,“ zhodnotil jednatel pálenice v Žešově Aleš Letocha.

Letošní sezóna se zatím podle palírníků vyvíjí stejně dobře jako ta loňská, možná dokonce o něco lépe. Problém jsou ale ceny energií, které výrazně zvedají náklady.

„Za stoprocentní alkohol teď dáte 460 korun. Šlo to asi o 60 korun nahoru. V červnu jsme měli vyúčtování za plyn, od července nové zálohy, navýšení a za 14 dní vám přijde dopis, že od září je znovu navýšení,“ postěžovala si majitelka palírny v Náměšti na Hané Bohdana Jadrníčková.

„Bohužel ceny energií šly neskutečně nahoru, takže i tak je to oproti loňsku samozřejmě daleko dražší. U nás je to zatím 40 korun na litr,“ doplnil Letocha.

Palírníci se proto obávají, že aktuální stav jen zvýší podíl nelegálního alkoholu na trhu. „Bude to napomáhat tomu, aby si lidi pálili doma, protože ta cena je vysoká,“ myslí si Jadrníčková.

Další zdražování už někteří dodavatelé plynu ohlásili na září a pěstitelské pálenice s napětím očekávají další vývoj.

Tagy: