Špatné stravování ohrožuje velkou část Čechů. Roste riziko obezity i rakoviny, varují experti

Natálie Chocholoušová
Natálie Chocholoušová
  • 21. říj 2025, 23:17

  • Řídnutí kostí, křeče, ale i srdeční nemoci nebo rakovina – to všechno hrozí při nedostatku důležitých minerálů. Tím podle nového výzkumu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) trpí velká část Čechů. Nejvíce postrádají vápník a hořčík, týká se to všech věkových skupin. Na vině je podle odborníků zejména nevhodná skladba jejich jídelníčku.

    Vápník, hořčík nebo železo – to je jen část z minerálů nezbytných pro správné fungování těla. Jejich nedostatek může mít vážné dopady na zdraví. „Člověk to na sobě nepozná, že tělu něco chybí. Ale když se to za ty roky nasčítá, tak se nám pak třeba rozvine nadváha, obezita, srdeční onemocnění nebo třeba rakovina,“ uvedla pro CNN Prima NEWS epidemioložka SZÚ Eliška Selinger.

    ČTĚTE TAKÉ: Zdraví nebezpečná pochoutka na pultech v Česku. Balení v Kauflandu obsahovalo bakterii E. coli

    Nízký příjem vápníku se podle studie týká 80 procent lidí nad 60 let. „Zhruba do 35 let jde vápník v kostech nahoru. Zpevňují se nám kosti a podobně. Záleží na tom, jak se člověk k sobě choval, jakou měl výživu a hlavně jak se hýbal. Nejviditelnější problém nedostatku vápníku je osteoporóza, tedy řídnutí kostí,“ uvedl praktický lékař Cyril Mucha.

    Problémem je ale i nedostatek hořčíku, který může způsobovat silné křeče. Nejohroženější jsou dospívající dívky. „Zejména ženy mezi patnáctým a sedmnáctým rokem si dávají pozor na to, jakou mají hmotnost. Nejrůznější diety mohou v důsledku omezovat přísun minerálů,“ sdělil Mucha.

    „Většinu deficitu lze pokrýt pestrou a vyváženou stravou bohatou na mléčné výrobky, celozrnné potraviny, obiloviny, luštěniny, ořechy, zeleninu a ovoce,“ vysvětlila výživová poradkyně Lenka Tarasidu.

    Češi nadměrně solí

    Odborníci také varují před nadměrným solením. Podle výzkumu totiž Češi přijímají víc sodíku, než je zdravé. Podle Muchy Češi v průměru přijímají až čtyřikrát více soli, než by měli. „Zvyšuje to riziko vysokého krevního tlaku, onemocnění srdce a zhoršuje celkovou únavu,“ dodala Tarasidu.

    „Hlavní zprávou je, že jídelníček Čechů není vyvážený. Měli bychom si z toho odnést především to, aby náš jídelníček více odpovídal těm doporučením,“ doplnila Selinger. Vyvážený jídelníček by podle odborníků měl obsahovat dostatek ovoce a zeleniny. Doplňky stravy ho podle nich nenahradí.

    MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Guláš za 62 korun? V Berouně a Hlinsku se lidé snadno najedí do stovky