Špatný výběr last minute nebo „černé“ cestovní kanceláře. Na co si dát pozor před dovolenou?

Rozhovor s Papežem o rizicích na dovolené

Pozor na černé cestování kanceláře, varoval v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Zároveň poradil, jak správně postupovat při výběru zájezdů „last minute“, a uklidnil ty, kteří směřují do Bulharska či Rumunska. Kontaminované moře by dle jeho slov zmíněné země nezatajovaly.

„U last minute zájezdů bývá největší problém kvalita ubytování. Doporučil bych lidem, aby velmi dobře zvážili výběr hotelu, podívali se na recenze a zjistili, jak to opravdu vypadá, protože smyslem last minute je doprodat především volná místa v letadle,“ upozornil Papež.

ČTĚTE TAKÉ: Týmy pátrající po ponorce Titan zachytily zvuky. Odborníci varovali před katastrofou už dříve

Místopředseda asociace také apeloval, aby se turisté před cestou pojistili. „Například v USA se operace slepého střeva může pohybovat v milionech korun,“ připomněl. Je proto potřeba vědět, co vše pojištění pokrývá.

Za služby nikdo neručí

Papež zároveň varoval před novým trendem. „Rozmohly se takzvané černé cestovní kanceláře. Vidíme aktivity různých lidí, kteří odjedou na dovolenou na tři měsíce a za měsíc si na Facebooku otevřou ilegální kancelář, kde nabízí služby, za které ničím neručí,“ podotkl a připomněl případ, kdy na Jamajce žena obrala turisty o miliony korun.

Naopak strach by neměl z cesty do Bulharska nebo Rumunska. Obavy vyvolalo zničení ukrajinské Kachovské přehrady a následné záplavy, které kontaminovaly části Černého moře. „Žijeme v moderní době, to znamená ten způsob monitoringu je velmi moderní a nepředpokládám, že by státy jako Rumunsko nebo Bulharsko nechtěly přiznat, kdyby došlo ke kontaminaci,“ prohlásil.

Věříme informacím, které dostáváme

Z Dněpru se měly do Černého moře vyvalit chemické pesticidy, ropné látky, ale také třeba mrtvoly. Stav je údajně závažný, ale podle odborníků spíše krátkodobý a lokální. Ukrajinci však vyjádřili obavy, čímž je vyvolali i na straně turistů.

„Bulharská vláda to jasně dementovala. Na druhou stranu to vyvolalo, že obě země začaly silně monitorovat území nejen pobřeží, ale i vzdálenější části moře, aby se čemukoli předešlo,“ dodal s tím, že cestovní kanceláře jsou ve spojení s místními orgány. „Věříme tomu, že informace dostáváme správné, stejně jako ministerstvo přes naše ambasády, takže bych neměl žádnou obavu,“ uklidnil turisty.

Tagy: