SPD je strana jednoho muže, řekla Pekarová. Protože vy nejste osobnost, opáčil Okamura

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a předseda SPD Tomio Okamura

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (14)

Opoziční hnutí SPD je strana jednoho muže. Jedno chapadlo Kremlu dosáhlo na jeho kandidátku, řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v nedělní Partii Terezie Tománkové. Šéf SPD Tomio Okamura ve vysílání CNN Prima NEWS posléze opáčil, že by zástupkyně vládní pětikoalice nemohla postavit kandidátku na své osobnosti, protože patří mezi nejméně důvěryhodné političky v České republice. „Nevěří vám 73 procent lidí,“ dodal Okamura.

Na zprávu Deníku N a časopisu Der Spiegel, podle které poslanec německé Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň byl podle Bezpečnostní informační služby (BIS) jedním z politiků, kteří dostali peníze od ruské vlivové organizace. Zúčastnil také pražské konference Budoucnost Evropy, kde byl i poslanec SPD Jaroslav Foldyna nebo předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová. Ta navíc dala rozhovor proruskému webu Voice of Europe.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Volby by ovládlo ANO, druhá ODS posiluje. Lidovci se dál propadají, ukazuje průzkum STEM

Právě sjezdu Trikolory se Bystroň účastnil rovněž. „Víme, že jedno chapadlo Kremlu dosáhlo na kandidátku hnutí SPD a Trikolóry, a to na paní Zuzanu Majerovou Zahradníkovou,“ upřesnila předsedkyně vládní strany TOP 09.

V momentě, kdy se Okamura chlubil v Partii, že patří mezi nejdůvěryhodnější politiky na domácí scéně, Pekarová na něj vzápětí reagovala. „Tak jsme to tady viděli. Pan Okamura se ohání tím, jaká je jeho popularita a důvěra. A říká, že to může přetavit ve výsledek. Vlastně přiznává, že je to strana jednoho muže, která sází na osobnost Tomia Okamury,“ rýpla si šéfka dolní parlamentní komory.

„Prosím vás, vy nemůžete postavit kandidátku na vaší osobnosti, protože podle průzkumu Akademie věd ČR jste opakovaně nejméně důvěryhodnou političkou v České republice – spolu s premiérem Petrem Fialou (ODS). Nevěří vám 73 procent lidí,“ rozohnil se Okamura v diskuzním pořadu na CNN Prima NEWS.

„Vůbec nevím, co to je ten Voice of Europe. Rozhovor jsem odmítl, protože tým vyhodnotil, že nám v zásadě nic nepřináší. Že předsedkyně jiné strany dělá nějaký rozhovor? No, tak to už máte zoufalé argumenty, n. Nemáte něco na SPD?“ ptal se dál předseda SPD.

Mezi vybranými politiky průzkumu CVVM byl jako nejdůvěryhodnější hodnocen prezident Petr Pavel – důvěřuje mu 54 procent občanů, 42 procent nikoliv. „Pavel byl zároveň jediným ze zkoumaných politiků, u kterého důvěra převažovala nad nedůvěrou, zatímco u všech ostatních ve větší či menší míře převládala nedůvěra nad podílem důvěry,“ vysvětlují autoři průzkumu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak je to s důvěryhodností českých politiků? Podívejte se, kteří státníci propadli a kterým se naopak dařilo získat podporu občanů.

Tagy:
opozice TOP 09 Partie Markéta Pekarová Adamová Tomio Okamura pořady CNN Prima NEWS Partie Terezie Tománkové SPD Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR