Okamura se chlubil finančním darem pro hasiče. Naprosto nemorální, vrátil spolek peníze

Radim Fiala, Jaroslav Foldyna a Tomio Okamura

Fialova vláda podporuje Ukrajinu, SPD hasiče ve Hřensku, chlubil se na začátku týdne šéf SPD Tomio Okamura na sociálních sítích. Hnutí totiž poslalo „na pomoc hasičům s požárem ve Hřensku“ dar v hodnotě 50 tisíc korun. Na konci týdne se však ukázalo, že Spolek přátel Jetřichovic, kterému SPD padesátitisícový příspěvek zaslala, peníze vrátil. Hnutí podle něj totiž nesplnilo dohodu a i přes svůj slib zmíněný dar veřejně propagovalo.

„Medializaci jsme vážně nechtěli. Vše bylo spontánní a okamžité. Oslovili jsme kamarády v naší obci a zorganizovali rychlou akci v podobě nákupu jídla a pití, což jsme předali na správu NP. V tuhle chvíli ne jako spolek, ale jako místní občané se snažíme dále pomáhat, jak můžeme. Věříme, že takto to má být. Bez publicity,“ komentoval spolek své rozhodnutí.

Jetřichovice jsou malou obcí ležící v severních Čechách. Nachází se necelých 15 kilometrů od Hřenska, kde již několik dní přetrvává masivní požár Národního parku České Švýcarsko. Spolek přátel Jetřichovic se tak Hřensku od začátku týdne snaží pomáhat. Mimo jiné se pokouší zajistit ubytování lidem, kteří kvůli požáru museli opustit své domovy.

Hnutí SPD se již na začátku týdne rozhodlo, že spolku pošle finanční dar. Komunikaci koordinoval poslanec Jaroslav Foldyna. „Dopředu jsem mu říkala, že nechceme být s ničím spojovaní. Že si nepřejeme, aby to vyznělo jakýmkoliv politickým způsobem,“ řekla webu Hlídací Pes šéfka spolku Ivana Vyškrabková.

Rovněž připomněla blížící se komunální a senátní volby, které se uskuteční už v září. I proto nechtěla, aby se politici prostřednictvím požáru u Hřenska zviditelňovali. Foldyna prý na její podmínky, že dar bude anonymní, přistoupil. Jenže předseda hnutí Tomio Okamura měl s prezentací věnovaných peněz jiné plány.

Hned v úterý se na svých sociálních sítích darem pochlubil. Neodpustil si při tom ani kritiku zahraniční politiky současné vlády, která podle SPD příliš podporuje Ukrajinu a v důsledku toho údajně zapomíná na vlastní občany. „Fialova vláda podporuje Ukrajinu, SPD naše hasiče ve Hřensku,“ prohlásil Okamura.

Co poslat peníze Putinovi?

Následně za to čelil na Twitteru ostré kritice. „Pane Okamuro, vysvětlete, prosím, vašim voličům, že vrtulníky poslané na Ukrajinu by požár v Českém Švýcarsku stejně neuhasily a že České Švýcarsko není ve Švýcarsku. Děkuji,“ vzkázal opozičnímu politikovi jeden z komentujících. „Už to vrátili. Co to třeba poslat Putinovi?“ přidal se další.

K příspěvku Okamury se odmítavě postavila i Vyškrabková. „Aby se někdo zviditelňoval na neštěstí, které tu prožíváme, mi přijde naprosto nemorální,“ sdělila šéfka jetřichovického spolku. Možnosti rýpnout si do SPD využil na sociálních sítích i exministr financí a někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek: „Hasiči jsou součástí exekutivy, jejímž vrcholným orgánem je vláda. Je od vás proto hezké, že podporujete v Hřensku vládu, která mimo jiné pomáhá i Ukrajině.“

O vývoji požáru vás průběžně informujeme v on-line článku pod tímto odkazem.

Tagy: