Vášnivá řidička Alžběta II. Sama si navrhla i pohřební vůz, designéři ho museli rozříznout

Nejdéle vládnoucí královnu britské historie odvezl k poslednímu odpočinku vůz britské výroby.

Královnin vůz na poslední cestě

Nejdéle vládnoucí královnu britské historie odvezl k poslednímu odpočinku vůz britské výroby. Speciálně upravenou limuzínu Jaguar si Alžběta II. dokonce sama navrhla. A není divu, britská panovnice totiž byla vášnivou řidičkou.

Princezna automechanička, tak přezdíval britský tisk Alžbětě v roce 1945. S výučním listem opravovala ve vojenské uniformě sanitky i nákladní auta. A to zažehlo královninu vášeň pro silné motory tak silně, že ani výběr vozu pro svoji poslední cestu nenechala náhodě.

„Pohřební vůz použitý na pohřbu Jejího Veličenstva byl designován společností Jaguar Land Rover ve spolupráci s královským dvorem. Její Veličenstvo se na vývoji rovněž podílela,“ uvedl Buckinghamský palác.

Luxusní Jaguar pak dostala do péče tradiční karosárna, se kterou monarchie spolupracuje –⁠ vůz její produkce převážel i pozůstatky princezny Diany. Vůz pro královnu museli designéři rozříznout na půl tak, aby ho mohli prodloužit. A zohledňovala se celá řada dalších požadavků.

„Design vozu nabídl široké veřejnosti pohled na rakev Jejího Veličenstva. Soška vpředu vyobrazuje svatého Jiřího a draka. Ta samá byla na vozech, ve kterých královna cestovala za doby své vlády,“ upřesnil palác.

Královninu rakev však převážely dva vozy. Panovnice zemřela na skotském zámku Balmoral, kde Jaguar nebyl k dispozici. Do Edinburghu tak pozůstatky Alžběty II. vezl speciál postavený na základech německého Mercedesu.

Tagy: