Špidla: Na portfoliu eurokomisaře nezáleží. Telička varoval před extrémními pozicemi

Bývalý premiér Vladimír Špidla (SOCDEM) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Martin Kupka, Jaroslava Pokorná Jermanová, Pavel Telička, Vladimír Špidla, Jakub Lepš

Na portfoliu eurokomisaře v pravém slova smyslu nezáleží, důležité je, jaký vliv si dokáže v komisi získat. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl Vladimír Špidla (SOCDEM), který funkci v minulosti zastával. Stejně tak i Pavel Telička, podle něhož je důležité, aby se nově jmenovaná osobnost dokázala prosadit – musí se však vyvarovat extrémních pozic a krajních názorů.

„Pro vliv eurokomisaře jsou samozřejmě výhodnější ta portfolia, která mají nějaký obecnější přesah. Mohou to být portfolia v oblasti ochrany životního prostředí, energetiky či sociálních věcí, protože například politika zaměstnanosti proniká celou ekonomikou. Je dobré, aby to portfolio mělo univerzálnější obsah, ale o významu komisaře přímočaře nerozhoduje,“ míní Špidla.

ČTĚTE TAKÉ: Turek sčítal hlasy, Kubín zapomněl, že je poslanec. Nový europarlament měl první zasedání

S jeho názorem souhlasí i Telička, který zdůraznil, že Evropská komise je kolektivní orgán a záleží zejména na tom, jak dobře se bude umět budoucí eurokomisař prosadit. „Čím horizontálněji bude schopný fungovat, tím větší váhu bude mít. Když zvládne zasahovat do portfolií svých kolegů, tak budou vědět, že s ním musí jednat, že s ním musí počítat,“ sdělil Telička.

Z tohoto důvodu je podle něj důležité, aby budoucí eurokomisař nezastával nějaké extrémní pozice či krajní názory. „Je evidentní, že pokud někdo zcela vybočuje z půdorysu Evropské komise, sám sebe marginalizuje a nemá šanci mít vliv. Kdyby vláda vybrala takového kandidáta, tak jej automaticky vyřadí,“ dodal Telička.

Špidla dále připomněl, že komisař musí být schválen Evropskou radou a Evropským parlamentem a neměl by zvýhodňovat žádný stát. „Neschvaluje jej jen jeho země, ale všichni, protože se předpokládá, že bude nestranně hájit evropské zájmy. Pokud bude zvýhodňovat tu či onu zemi, tak také dlouho neobstojí, z taktického hlediska je to nesmysl,“ řekl Špidla.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Evropská komise oznámila bojkot Maďarska: Na jeho jednání pošle pouze úředníky

Tagy: