Divoká jízda a skoky na vodě. Mladík z Rokycanska na wakeboardu dobyl světové zlato

V Prima Česku mají své místo i lidé, kteří dokážou něco výjimečného. Charlie Ball, ač to tak na první poslech nezní, je z Rokycanska a je českým mistrem světa ve wakeboardingu. Tomu se věnuje teprve pár let, přesto se mu výjimečně daří a možná inspiruje i vás. Jen malá rada – pokud se rozhodnete wakeboarding vyzkoušet, pak pozvolna a ideálně s někým dalším. Není to totiž tak snadné, jak se zdá.

Létání vzduchem, skoky přes překážky, ladná jízda. Na první pohled to vypadá, že Charlie Ball se s wakeboardem na nohou už narodil. Začal s ním ale teprve před sedmi lety. Do té doby se věnoval snowboardingu. „Je to takový crossover sport od toho snowboardu. V létě ale člověk neměl co dělat. Na Pasohlávkách jsem zkusil wakeboarding a od té doby už jsem nechtěl dělat skoro nic jiného,“ vzpomíná na úplné začátky na wakeboardu Charlie Ball.

Chce to nejen svaly, ale i trpělivost

Na jízdě na wakeboardu a hlavně pocitu svobody, kterou prý tento sport přináší, jak sám říká, se stal rychle závislý. A i když wakeboarding v Česku zatím není tak populární jako v zahraničí, propadá mu víc a víc lidí. „Je to krásný letní sport. Člověk jde k vodě a nejenže se vykoupe, ale může si užít i adrenalin a zaskákat si,“ vykládá sportovec v pořadu Prima Česko.

Stejně jako každý jiný sport je ale i wakeboarding o pokoře a trpělivosti. „Každý wakeboardista miluje překážky. Člověk může nejen jezdit po vodě, ale až když se zdokonalí v jízdě samotné,“ doporučuje zkušený wakeboardista rozvážnější nástup.

Překážek jsou stovky druhů, konkrétně v ejpovickém wakeparku je nejnáročnější překážkou Evžen, jak jí wakeboardisté přezdívají. Je určena pro pokročilé, v ideálním případě pro profesionály. Pro začátečníky by mohla být i nebezpečná.

ČTĚTE TAKÉ: Kurovický lom láká na žraločí zuby i vzácné živočichy. Davy lidí v něm nepotkáte

Jak český kluk získal světové zlato

Wakeboarding patří mezi extrémní sporty, při kterých se člověk může snadno zranit. Základem je poctivý trénink. I díky tomu, že je ve skvělé fyzické kondici a trénuje často, se Charlie probojoval až do finále mistrovství světa a v kategorii mužů mezi třiceti až devětatřiceti lety získal zlato. „Amerika měla tým i Kanada nebo Austrálie. Všichni měli své kouče, dresy, zázemí. Já jsem tam byl jako jediný Čech. Já jsem přijel s jedním stanem, dvěma prkny a vyšlo to,“ netají se hrdostí Charlie Ball.

Svým odhodláním jde příkladem i ostatním. „Baví mě to hodně, protože jsem se koukal na Charlieho, jak jezdí, a zaujalo mě to. Chci být dobrý jako Charlie,“ říká jeden ze začínajících wakeboardistů.

A protože nadšení je nakažlivé, nechala se strhnout i reportérka CNN Prima NEWS Alex Hrdinová. Než se poprvé vydala na vodu, musela se nejdříve pod vedením Charlieho správně vybavit. Pomáhal jí především s dotažením speciálních bot: „Jsou vždy trochu měkčí než snowboardové boty. Jsou vyrobené tak, že když budeš mít horší pád, tak z nich vylétneš.“

A jaká byla reportérčina bezprostřední reakce po prvním pokusu o wakeboarding? „Je to opravdu úžasný sport, překvapilo mě, jak je to fyzicky náročné. Myslela jsem, že na poprvé zvládnu i menší překážku, ale nakonec jsem si netroufla,“ přiznává Alex.

„Během desetiminutové jízdy jsi se zvedla, jeli jsme až dozadu. Příště se naučíme zatáčky a můžeme rovnou na skoky,“ dodává jí odvahy Charlie. Tak třeba se nám někdy na vodě předvedou společně.

Tagy: