Kurovický lom láká na žraločí zuby i vzácné živočichy. Davy lidí v něm nepotkáte

Kurovický lom bylo časem třeba uzavřít a návštěvnost korigovat.

Pastva pro oči i unikátní vědecký materiál pro seriózní bádání. To vše najdete v Kurovickém lomu na Zlínsku, ve kterém se déle než 150 let těžil vápenec. Po ukončení těžby se zaplnil průzračně čistou vodou, v níž našlo domov velké množství vzácných živočichů. Lom ale nabízí i další velká lákadla.

Kurovický lom svou panenskou přírodou ohromí každého, vědce i širokou veřejnost. A to především faunou, která žije kolem něj i pod hladinou. „Největší ryba v Kurovickém lomu je dvoumetrový sumec. Nachází se ve větší hloubce, proto ho neuvidíte,“ říká Marie Švachová, správkyně lomu.

Nejen vápenec, ale i žraločí zuby

Vápenec se tam těžil od poloviny 19. století. Těžba ustala až v 90. letech minulého století. Dodnes ji připomíná několik památek. Například vagon, kterým zaměstnanci jezdili do práce. „V lomu byl kvalitní vápenec. Vozil se do cementárny do Tlumačova, kde se zpracovával. Nejdřív náklad vozili voli, pak tu byla úzkokolejná dráha,“ vypráví v pořadu Prima Česko majitel lomu Martin Zelina.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Až bude českému národu nejhůř, vyjedou na pomoc. Z Blaníka dohlédnete až na Šumavu

Po skončení těžby přestaly stroje odčerpávat podzemní vodu. Ta postupně lom zaplnila a vznikl unikát, který byl na přelomu tisíciletí vyhlášen přírodní památkou. „Kurovický lom je takový ostrov geologické rozmanitosti uprostřed zemědělské krajiny. Nejvýznamnější jsou asi mokřady, tůně, které poskytují výborné podmínky pro celou škálu druhů obojživelníků. K těm nejvýznamnějším patří čolek velký,“ zmiňuje další obyvatele Dušan Trávníček, zoolog z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Domov v místě našly i užovky, slepýši a celá řada vzácných druhů hmyzu a rostlin. Jako do otevřené učebnice tam ale chodí geologové. Kurovický lom byl totiž kdysi součástí druhohorního moře. Lokalita je proto i vyhlášeným nalezištěm fosilií. „V teplém mělkém moři před 140–⁠150 miliony let se proháněli živočichové jako amoniti. A při hodně velkém štěstí se tady dají najít i žraločí zuby,“ vyzdvihuje místní zvláštnosti Andrea Dovicová, geoložka z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

ČTĚTE TAKÉ: Několik minut nahoru, hodiny dolů. Vyzkoušeli jsme za vás paragliding na Rané u Loun

Zákaz vstupu davům, tady panuje příroda

Koupání v Kurovickém lomu je opravdový zážitek. Průzračně čistá voda a nádherné okolí. To jsou kulisy, kterým se dá jen těžko odolat.

Obliba Kurovického lomu u široké veřejnosti ale brzy překročila únosnou mez. „Díky tomu, že sem chodilo denně 500 až 800 lidí v sezoně a nebylo tady sociální zařízení ani koše, vznikalo zde obrovské množství odpadků. Jediné východisko bylo to oplotit a udělat tomu nějaká regulativa, aby to fungovalo. Tady je to postaveno na tom, že ta příroda se s tím bije sama a my to jenom částečně korigujeme,“ vypráví majitel.

Důsledná ochrana unikátní přírody se naštěstí stala společným zájmem odborníků i majitele lomu. A tahle symbióza viditelně prospívá všem.

Kurovický lom najdete asi 15 kilometrů od Zlína. I díky nedaleké cyklostezce je to zkrátka ideální výletní místo.

Tagy: