Společnost bych defializoval. Havlíček se přel s Vystrčilem kvůli premiérovi i návrhům NERV

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO) v Partii PLUS

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (5)

Musíme přejít od frází k činům. Společnost se musí defializovat, možná i desíkelovat, řekl ve vysílání Partie Terezie Tománkové místopředseda Sněmovny a hnutí ANO Karel Havlíček. Kabinet Petra Fialy (ODS) zkritizoval za to, že nemá žádnou osobnost ani vizi, Národní ekonomická rada vlády (NERV) proto musela přijít s vlastními opatřeními. Havlíčkova slova ale rozporoval předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Musím říct, že bych českou společnost spíše dehavlíčkoval než defializoval, protože potom bychom méně mluvili a více konali,“ poznamenal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Národní ekonomická rada vlády vydala soubor 37 opatření v oblasti vzdělání, trhu práce, digitalizace či investic, které mají zabránit tomu, aby hospodářský růst začal stagnovat. Ne všechny návrhy na ozdravení domácí ekonomiky se ale dočkaly vřelého přijetí, například výpověď bez udání důvodů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Budeme nejhorší v EU, říká Havlíček. Rozhazovali jste peníze z vrtulníku, vrátil mu Vystrčil

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila ovšem nejde o doporučení, která se mohou zrealizovat v horizontu měsíců, ale spíše několika let. Na to zkrátka není současná státní správa dostatečně připravena, především z hlediska digitalizace.

„Abychom toho byli schopni, musí fungovat moderní a efektivní stát. Není možné například transformovat regionální školství nebo zavést lepší prevenci v oblasti zdravotnictví, pokud stát nemá nástroje. Musíme opravdu reformovat řízení státu. Je nutné ekonomiku a hospodářství nechat na lidech, kteří v nich dělají. Musíme být efektivnější v podpoře a nebýt na obtíž,“ pokračoval Vystrčil.

Místopředseda Sněmovny i hnutí ANO Karel Havlíček ale konstatoval, že na to současný kabinet Petra Fialy (ODS) jde úplně opačně, a tudíž špatně. Vládě také vytkl, že nemá žádnou osobnost s jasnou vizí, jakým směrem by měla země směřovat.

„Má to být tak, že vláda řekne, co chce – nějakou svou vizi – a poté zadá NERVu, co má dělat. Ten pak na základě zadání od vlády navrhne opatření. Dnes je to opačně, vláda nemá žádnou vizi, protože nemá lídra ani ekonomicky kompetentní ministry. NERV v pudu sebezáchovy dává jedno opatření za druhým. Nejsou špatná, ale musíme přejít od frází k činům. Musí se defializovat společnost. Možná i desíkelizovat,“ oponoval Havlíček ve vysílání CNN Prima NEWS.

Méně frází, více opatření

Následně vysvětlil, co myslel výrazem „defializace“. „To znamená, že musím používat méně marketingových výrazů. Méně frází, více ukazovat konkrétní opatření, méně klientelistických klik, které do značné míry ovládají hospodářství,“ dodal exministr.

„Musím říct, že bych českou společnost spíše dehavlíčkoval než defializoval, protože potom bychom méně mluvili a více konali. A co se týká postupu NERVu, na rozdíl od pana Havlíčka považuji za logické, že jí vláda řekne, kde vidí možnosti úspor nebo efektivnějšího fungování. My se na to pak podíváme a možná něco využijeme, možná něco ne,“ okomentoval Vystrčil.

Ekonomická situace v Česku a menší spory v rámci vládní pětikoalice byly také tématem druhé části Partie. Záznam si můžete pustit níže.

Tagy: