Spolu do eurovoleb? Obsah půjde bokem, zní z ANO. Zaměřme se na shody, reaguje ODS

Poslanec Patrik Nacher (nestr. za ANO) a poslankyně Eva Decroix (ODS)

360° 30.10.2023

I když se koalice Spolu v otázkách vnitrostátní politiky shodne, na evropské úrovni panují výrazné rozdíly. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl poslanec za ANO Patrik Nacher. Společnou kandidátku do eurovoleb zkritizoval na základě rozdílného hlasování nynějších europoslanců koaličních stran či jejich členství v odlišných frakcích. Obsah tak podle něj půjde zcela stranou. „Naším úkolem je hledat společnou řeč,“ reagovala poslankyně a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix.

„Koalice Spolu zafungovala ve vnitrostátní politice, kde se na většině témat shodnou, ale jejich spolupráci na evropské úrovni nerozumím,“ myslí si Nacher o spolupráci vládních stran v rámci voleb do Evropského parlamentu v roce 2024. Zmínil i výrazný rozptyl v hlasování nynějších europoslanců Alexandra Vondry (ODS) a Luďka Niedermayera (TOP 09).

ČTĚTE TAKÉ: ANO do eurovoleb zřejmě povede Dostálová. Je největší odbornicí na čerpání fondů, řekl Babiš

„Zajímalo by mě, co Spolu nabídne voličům a za koho bude vlastně mluvit: zda euro přijmout, či ne, zda více, nebo méně Green Dealu, zda se skutečně vzdát práva veta a tak dále. V takových otázkách mají koaliční subjekty naprosto odlišné názory, dokonce jsou v různých frakcích,“ vyčetl vládním stranám opoziční poslanec s tím, že voliči uskupení budou mít v mnoha záležitostech zmatek. „Myslím si, že se tím ukazuje, že obsah půjde bokem,“ vypíchl v pořadu 360°.

Podobné invektivy k nedostatku názorové koherence jsou však v očích Decroix neopodstatněné. „Stejné komentáře jsem slýchávali i předtím, než jsme vstoupili jako koalice do parlamentních voleb. Úkolem politika je ale hledat společné zájmy, musíme najít společnou řeč,“ odvětila poslankyně.

„Obecně se snažíme říkat, že Česko není malý stát, ale počet našich europoslanců není takový, abychom sami o sobě mohli vytvořit nějakou silnou většinu. Pokud  tedy naši zástupci v EU nebudou hlasovat daleko od sebe, bude to pro nás rozhodně výhodnější,“ pronesla.

V rámci různých frakcí je podle ní možné očekávat i názorová sbližování. „V rámci hledání společné cesty se mohou blížit. Ohledně otázky veta či jiných otázek bych to tak dramaticky neviděla,“ dodala Decroix.

Kampaň o Zelené dohodě či euru

Témat, kterým se hodlá hnutí ANO věnovat na evropské úrovni, je podle Nachera více. „Od práva veta se za posledních 15 let opouští. Ale právě o jeho využívání jsme hlasovali v samotném referendu o přistoupení k EU,“ zdůraznil s tím, že si kritici tohoto nástroje vždy vyberou „nějakou oběť“, kterou nařknou z blokování zákonodárného procesu.

Z dalších oblastí vyjmenoval diskuzi ohledně přijetí eura, migraci či náklady spojené se zaváděním Zelené dohody pro Evropu. „Naše komunikace bude jasná a srozumitelná,“ dodal poslanec za ANO.

Stejnými tématy se však chce podle Decroix zaobírat i koalice Spolu. „Vidíme, že všechny oblasti jsou úzce propojené. V souvislosti s válkou na Ukrajině se více hovoří o energetice, Green Deal zase výrazně ovlivní hospodářství,“ uvedla poslankyně a podtrhla dle svých slov zásadní výhodu společné kandidátky: „Důležitý je náš superlídr Alexandr Vondra, který ví, co dělá. Evropskou unii zná a již několikrát prokázal, že je schopen důležitá témata i prosazovat,“

Tagy: