Dohoda plná ústupků: Do eurovoleb jdeme společně, řekli lídři Spolu. Jedničkou bude Vondra

Po měsících složitého vyjednávání je definitivně rozhodnuto. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se i do evropských voleb 2024 spojí pod vlajkou Spolu. Na tiskové konferenci to potvrdili předsedové i europoslanci jednotlivých subjektů, což doložili podepsáním memoranda. Rovněž představili programové desatero. Společnou kandidátku povede Alexandr Vondra (ODS), který přitom dlouhodobě prosazoval, aby šli občanští demokraté samostatnou cestou. Podobně jako mnoho dalších kritiků upozorňoval na odlišné postoje stran, pokud jde o Evropskou unii.

„Koalice Spolu pokračuje. Znovu do toho jdeme společně. Poslední tři roky ukázaly, že to má pro české občany velký smysl. Pečlivě jsme celou věc zvažovali. Jsem rád, že rozhodnutí bylo přijato nejvyššími orgány našich stran,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS) v úvodu svého projevu. Následně potvrdil zprávu, o níž se spekulovalo již delší dobu.

„Naším superlídrem bude Alexandr Vondra. Zastával statečné postoje v době totality a spolupracoval s Václavem Havlem. Po revoluci sloužil dlouhé roky jako diplomat a politik. Nemyslím, že jiné strany nebo hnutí budou mít zkušenější a kompetentnější osobnost v čele kandidátky,“ dodal předseda vlády.

„Pevně věříme ve volební úspěch a silné zastoupení kandidátů v Evropském parlamentu,“ uvedli zástupci Spolu ve společném prohlášení. Rovněž představili deset nejdůležitějších programových bodů, které nazvali „programové desatero koalice Spolu do evropských voleb“.

Podle informací CNN Prima NEWS se o společné kandidátce Spolu do evropských voleb jednalo dlouhé měsíce. Jasno mělo být již v září, celý proces domluvy se však výrazně protáhl.

  • Evropa vnitřně svobodná
  • Evropa vnitřně bezpečná
  • Obrana Evropy před hrozbami zvenčí
  • Evropa konkurenceschopná
  • Evropa energeticky nezávislá
  • Zelená Evropa pro člověka
  • Evropa propojená dopravní a informační infrastrukturou
  • Prosperující zemědělství a živý venkov
  • Evropa sociálně a kulturně rozmanitá
  • Evropa budoucnosti

Europoslanci z ODS chtěli jít původně samostatně. Upozorňovali na různorodé názory jednotlivých stran na evropské půdě. Větší zájem o spojení jevili zástupci TOP 09 a KDU-ČSL. Velmi důležitý a zřejmě také klíčový byl nakonec postoj předsedů jednotlivých subjektů v čele s Petrem Fialou, který značku Spolu dlouhodobě podporoval i do Evropského parlamentu.

Mnozí analytici však dávají za pravdu původním obavám europoslanců z ODS a vnímají vznik evropského Spolu jako umělý slepenec. Zatímco KDU-ČSL a TOP 09 patří v rámci unijních frakcí k lidovcům (EPP), ODS je členem konzervativců a reformistů (ECR). Vládní strany Evropskou unii vnímají dost různorodě a mají odlišné pohledy například na zahraniční politiku, migraci, životní prostředí, energetiku, boj proti dezinformacím či přijetí eura.

„Nemá smysl pitvat se v názorech, u nichž máme odlišné pohledy. Naše jednota tkví v rozmanitosti. Když budeme držet spolu, máme velkou šanci Evropské volby vyhrát,“ uvedla šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová během brífinku. Připomněla úspěchy koalice v posledních sněmovních, komunálních i senátních volbách.

Vondra již v rozhovoru pro CNN Prima NEWS potvrdil, že každá ze stran bude mít nadále svobodu vybrat si frakci a že ODS zůstane ve skupině Evropských konzervativců a reformistů.

„Vedli jsme intenzivní diskuse. V posledních dnech jsme se rozhodli, že do toho půjdeme spolu. Stojím za tím a vážím si nabídky, abych byl v čele. Shoda, které jsme dosáhli, mi rozhodnutí ulehčila. Volby můžeme vyhrát, i když to nebude lehké. Udělám vše pro to, aby se to podařilo,“ dodal europoslanec a místopředseda pří páteční tiskové konferenci.

V europarlamentu sedí aktuálně čtyři zástupci ODS, dva poslanci KDU-ČSL a tři mandáty získala TOP 09, která ale kandidovala společně se STAN. Příští volby do Evropského parlamentu se uskuteční v červnu 2024.

Tagy: