Za smrt bobistky může částečně vedení areálu, tvrdí právník. Majitel to odmítá

Lyžařský areál

Může za smrt bobistky skiareál?

Bezpečnostní opatření v našem skiareálu jsou na vysoké úrovni, uvedl pro CNN Prima NEWS spolumajitel Resortu Kopřivná pod Pradědem, kde v neděli po nehodě zemřela žena. Při bobování narazila do sněžného skútru s přívěsem, záchranáři už jí nedokázali pomoci. Podle právníka by ale mohli být majitelé za ženinu smrt částečně odpovědní.

Už se pomalu stmívalo, když se žena vyšplhala na vrchol sjezdovky v Malé Morávce a pustila se dolů z kopce na takzvaném bobovacím talíři. Ten byl na zledovatělém povrchu naprosto neovladatelný a žena se řítila dolů pozpátku. Sjezdovka je přes kilometr dlouhá a její převýšení je okolo 200 metrů, proto navíc nabrala velkou rychlost. Divokou jízdu sledoval její manžel, který ji natáčel.

Žena narazila hlavou do zadní části odstaveného sněžného skútru s přívěsem. Stovkám lidí, kteří i přes zastavené vleky přišli do areálu bobovat nebo si prohlédnout ledové sochy, se naskytl hrůzný pohled na zakrvácené tělo. Před pěti lety přitom v areálu došlo k velice podobné nehodě, tehdy při bobování zemřel osmnáctiletý mladík.

Spolumajitel skiareálu Kopřivná Karel Ležatka uvedl, že bezpečnostní opatření v resortu jsou na velmi vysoké úrovni. Resort je ale podle něj primárně určen pro lyžaře. „Lyžaři to mají letošní zimu velmi těžké a vystřídali je právě bobisti. Místo aby dodržovali základní opatření, je prostě nedodržují,“ sdělil Ležatka.

Odpovědnost je částečně na majitelích, říká právník

Podle policejní mluvčí zatím nic nenasvědčuje cizímu zavinění. Jenže právník, oslovený redakcí CNN Prima NEWS, se domnívá, že pokud majitelé vybírali do skiareálu vstupné, leží odpovědnost částečně i na nich. „V případě, že byl areál otevřený i přes zákaz, nevylučuji, že to policie bude šetřit jako trestný čin usmrcení z nedbalosti,“ řekl právník Jan Černý.

„Já sám jsem advokát. Kolega buď neznal celý kontext, nebo by měl vrátit diplom. Je to absolutní nesmysl,“ odmítl Ležatka právníkovo vyjádření.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) zase prohlásil, že pokud provozovatelé dostávají dotace, měli by zajistit i bezpečnost. „Udělali jsme pro skiareály dotace, aby měli možnost svahy alespoň částečně zabezpečit, aby tam byly určité kontroly, aby to alespoň částečně hlídali,“ prohlásil Havlíček.

Vlekaři ale tvrdí, že ohlídat všechny, kteří se rozhodnou riskovat, prostě nejde. „Kdyby situace nebyla tak vážná a smutná, musel bych se tomu velice zasmát. Žádné kompenzace žádný skiareál nedostal. Nehledě na to, že existují jen v jakémsi návrhu, který bez nadsázky lze označit za absurdní paskvil,“ reagoval na Havlíčkova slova Ležatka.

Tagy: