Spolužáci Martin a Tomáš si 19 let vykali. Mohla za to dálnice do Jaroměře

Před 19 lety se domluvili, že si budou vykat a tykat si začnou až na dostavěné dálnici D11 exit Smiřice.

Spolužáci si začali po 19 letech tykat

V roce 2002 uzavřeli dva spolužáci neobvyklou sázku, nebo spíš dohodu – že si budou vykat do doby, než se otevře dálnice D11 u Smiřic za Hradcem Králové. To ale Martin ani Tomáš netušili, že to budou muset dodržet až dodnes, dlouhých 19 let. O to víc si přípitek na návrat k tykání užili.

„Je to tady. Tak dobrý den, pane Martine!“ Tak se pozdravili dva muži, kteří se poměrně často potkávají a volají si. Dokonce spolu před mnoha lety chodili na střední škole do jedné třídy. Po ní se ale v roce 2002 „z hecu“ dohodli, že si začnou vykat a k tykání se vrátí až v den, kdy bude otevřená dálnice z Prahy kolem Hradce Králové až k exitu u Smiřic.

Netušili, že ten den nastane po dlouhých 19 letech. „Mluvilo se o prodloužení k Hradci, a tak jsme si řekli, no tak si jen tak z legrace začneme vykat,“ vzpomínal Martin Dědek z Hradce Králové a jeho bývalý spolužák Tomáš Kopecký k tomu dodal: „Že bychom si začali zpátky tykat až na dálnici D11 po pokračování z Hradce Králové dál na Jaroměř na exitu Smiřice.“

Tušili, že dálnice nebude hotová brzy, ale ne že to bude trvat téměř dvě dekády. Přesto vykání vydrželi bez jediného porušení. A to i přesto, že jejich příbuzní a známí se tomu zpočátku dost divili. „Ti to nechápali, ze začátku – pak už všichni věděli. Ale nováčci museli být informováni o důvodu,“ směje se čtyřicátník Dědek.

„Jelikož my s Martinem oba dva máme rádi tu recesi, tak jsme to brali jako srandu. A nebylo to těžké, spíš si myslím, že bude teď těžší si zvykat zase zpátky na to tykání,“ upřesňuje Kopecký. On sám bude dvaadvacetikilometrový úsek dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře využívat hojně, protože u Smiřic bydlí jeho rodiče.

Tagy:
dálnice Hradec Králové sjezd kamarádi sázka Praha dálnice D11 spolužáci Jaroměř dostavba Smiřice Dálnice D11 Tomáš Kopecký