Spor mezi ODS a TOP 09? Pekarová je o tři levely hloupější než Babiš, rýpl si Zahradil

Na sociálních sítích se rozhořel spor mezi ODS a TOP 09. Vše začalo tím, když exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil premiéra Petra Fialu (ODS) za populistu a přirovnal jej k Andreji Babišovi. Následně se ozval europoslanec Jan Zahradil (ODS). Podle něj je šéf hnutí ANO „o tři levely chytřejší“ než předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Kalousek komentoval spor velmi stručně, Pekarová na dotaz redakce CNN Prima NEWS prozatím neodpověděla.

„Prosím, prosím. Uvědomme si všichni, kam nás ženou populisté, a to bez ohledu na to, zda se jmenují Andrej Babiš či Petr Fiala. Jejich rozpočtová politika, kterou mají oba v zásadě stejnou, je zhoubná a bez perspektivy. Zkusme dělat politiku bez nich a bez dluhů,“ vyzval Kalousek na sociálních sítích.

Do diskuse se následně vložil Zahradil: „Pane exkolego Kalousku, to jste tedy hodně přehnal. Já bych si nikdy nedovolil vaši paní předsedkyni (Markétu Pekarovou Adamovou) dát na stejnou úroveň s Babišem. Zejména z toho důvodu, že je asi tak o tři levely hloupější.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Že mě Kalousek hodil do pytle s Babišem? Je známý tím, že ráno tweety maže, rýpl si Fiala

Zahradilův útok lze považovat vzhledem k úzké spolupráci ODS a TOP 09 za poněkud překvapivý. Redakce CNN Prima NEWS oslovila Pekarovou i Kalouska, aby na ostrá slova zareagovali. Někdejší ministr financí stručně sdělil: „Zásadně nekomentuji výroky pana Zahradila.“ Markéta Pekarová Adamová prozatím odpověď neposkytla.

Přestože je Kalousek spoluzakladatelem a stálým členem vládní TOP 09, dlouhodobě viní kabinet z toho, že se často chová populisticky a rozpočtově neodpovědně. Zatímco v případě zahraniční politiky Kalousek vládu obvykle chválí, v domácí sféře podle něj „Fialova parta“ selhává.

Na Kalouskovu nejnovější kritiku již reagoval i sám Fiala. „Miroslav Kalousek je známý tím, že napíše nějaký tweet a ráno ho maže. (Jeho kritice) nepřikládám zas tak velkou váhu,“ prohlásil předseda vlády v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS.

Fiala se také hájí tím, že vláda kromě rozpočtové odpovědnosti musí myslet i na sociální smír: „O panu Kalouskovi se ví, že je rozpočtový jestřáb. Skutečně máme spravit a konsolidovat veřejné finance. O to se snažíme. Na druhé straně ale musíme dbát na sociální smír, aby fungovaly naše firmy a abychom neohrozili zaměstnanost.“

Kalousek již v létě minulého roku sepsal společně s expremiérem Mirkem Topolánkem desatero kroků, které by podle nich Fialova vláda měla učinit, aby zajistila udržitelné hospodaření státu.

Tagy: