Spor o jméno Harryho dcery: Královská rodina mluvila o troufalosti, Alžběta II. překvapila

Nová biografie Elizabeth: An Intimate Portrait poodhalila další podrobnosti ze soukromí královské rodiny. Spor mezi členy měl nastat například kvůli jménu pro dceru vévodů ze Sussexu Lilibet. Královna Alžběta navržené jméno pro své jedenácté vnouče uvítala, a dokonce ho považovala za kompliment. Jiní členové královské rodiny ale považovali rozhodnutí Harryho a Meghan za zarážející a troufalé. Jméno Lilibet bylo totiž soukromou přezdívkou zesnulé královny Alžběty. Zřejmě i proto Harry výběr jména s královnou předem konzultoval.

Když se loni 4. června narodila princi Harrymu dcera, rozhodli se s manželkou Meghan pro neobvyklé jméno Lilibet Diana – na počest královny Alžběty II. a Harryho matky princezny Diany. Někteří členové královské rodiny výběr ale brali za příliš troufalý. Lilibet byla totiž soukromá přezdívka královny Alžběty, kterou používal jen její otec král Jiří VI. a manžel princ Philip. Nová kniha nezmiňuje, kdo konkrétně měl k výběru jména výhrady, upozorňuje britský web The Mirror.

Autor knihy Gyles Brandreth, který je blízkým přítelem královské rodiny, píše, že vévoda Harry chtěl problémům předejít, a požádal proto svou babičku o svolení. Královna měla podle spisovatele radost. „Slyšela jsem, že jí nazývají Lili, což je moc hezké a zní to tak akorát,“ cituje Brandreth v knize královnu.

Jméno nejmladšího potomka prince Harryho bylo předmětem řady diskuzí. „Nemyslím, že je to správné. Je to neslušné,“ komentovala výběr jména například oficiální královská bibliografka Angela.

Bojovala Alžběta s rakovinou?

Brandreth v knize také spekuluje o příčině smrti královny Alžběty. Tvrdí, že bojovala v posledních měsících se vzácnou formou rakoviny kostní dřeně. Oficiální zpráva zveřejněná rodinou ale uvádí, že příčinou královniny smrti bylo stáří.

Harry a jeho manželka Megan, vévodové ze Sussexu, se zřekli královských povinností na začátku roku 2020 a přestěhovali se do Spojených států. Nyní žijí se dvěma dětmi Archiem a Lilibet Dianou v Kalifornii. V roce 2021 pár hluboce šokoval britskou monarchii v rozhovoru s Oprah Winfreyovou, kde Meghan obvinila jednoho z členů královské rodiny z rasistických komentářů na adresu jejího syna.

Tagy:
kniha Princezna Diana Oprah Winfreyová Alžběta II. princ Harry Meghan Markle královská rodina Sussex Jiří VI. Princ Philip, vévoda z Edinburghu Archie Mountbatten-Windsor Lilibet Diana Mountbattenová-Windsorová Gyles Daubeney Brandreth